El Vives enceta el seu 175è aniversari

Organitzarà diversos actes commemoratius

14.03.2016 | 07:14
Actuació musical a càrrec dels alumnes del centre.
Actuació musical a càrrec dels alumnes del centre.

Una conferència del professor Joaquim Maria Puigvert i les actuacions musicals dels alumnes van donar ahir el ret de sortida als actes de celebració del 175è aniversari de l'institut Jaume Vicens Vives de Girona. Al llarg dels propers mesos, el centre té previst organitzar diverses activitats per commemorar aquesta efemèride.

L'institut Jaume Vicens Vives de Girona va donar ahir el tret de sortida als actes de celebració del seu 175è aniversari amb una conferència a càrrec del professor de la UdG Joaquim Maria Puigvert, que va recordar els inicis del centre, i actuacions musicals dels alumnes. A més, el centre va voler tenir un record per a la professora de llatí Dolors Condom, desapareguda fa pocs dies.

Prenent com a referència textos de l'historiador Joan Olòriz i el cronista oficial de la ciutat, Enric Mirambell, l'institut ha fixat el 1841 com a data de la seva fundació com a Col·legi d'Humanitats, tot i que el segell oficial d'Institut Provicinal no es va obtenir fins al 1845. Segons va explicar ahir Puigvert, l'establiment d'aquest Col·legi i posterior Institut va reforçar la capitalitat de Girona en el món de l'ensenyament davant de Figueres, que ja tenia el seu propi Col·legi d'Humanitats des de 1839.

La seu original era el Convent dels Caputxins, allà on avui hi ha el Museu d'Història de Girona, i s'hi va establir durant més de cent anys. Tot i això, la falta d'espai va impedir que s'hi pogués ubicar també un internat per als estudiants que venien de fora, cosa que sí tenia Figueres.
L'objectiu inicial de l'institut era donar estudis a la classe mitjana, que llavors era molt més reduïda del que és ara. Al llarg del segle XIX, l'alumnat de l'institut, segons Puigvert, va ser molt divers: hi havia des de fills d'hisendats i professionals liberals, que hi anaven per poder accedir a la universitat o simplement per mantenir l'estatus de la família, fins a descendents d'artesans, fabricants o mestres d'escola, sectors que socialment i econòmicament eren inferiors i que, malgrat no tenir aspiracions de la universitat, hi anaven per obtenir uns coneixements bàsics d'algunes matèries. En els seus inicis, els alumnes eren bàsicament homes, i no va ser fins el 1885 que una dona es va treure el primer títol de batxillerat.

Des de llavors, el centre ha evolucionat molt. Actualment es troba emplaçat al barri de les Pedreres i compta amb 1.100 alumnes estudiant-hi: 800 en l'oferta diürna i nocturna i 300 a distància. Per tal de recordar les seves arrels, anirà organitzant activitats al llarg d'aquest any. La propera tindrà lloc el 14 d'abril, dia que es lliurarà el premi Fundació Institut Jaume Vicens Vives i hi haurà una conferència per als alumnes de batxillerat a càrrec dels historiadors Joaquim Nadal i Josep Maria Nolla. El dia 30 d'abril es farà una sortida a Sant Pere de Rodes tot seguint l'itinerari que va descriure Josep Pla en una redacció i que el centre encara conserva. D'altra banda, també s'està preparant un acte obert a tota la ciutadania de Girona. Tot plegat, per demostrar que l'institut Vives té «un esperit jove» i «amb ganes de fer molts més anys», segons la seva directora, Anna Masós.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Girona, reserva espiritual d´occident
Girona, reserva espiritual d´occident

Girona, reserva espiritual d´occident

L'afer del cartell del circ Raluy a Girona ens torna als temps de la censura franquista

Una ferida en un xoc a Girona

Una ferida en un xoc a Girona

La víctima va ser traslladada en ambulància a l'hospital Josep Trueta

Les Fires tindran amb una trentena d´activitats per al públic infantil

Les Fires tindran amb una trentena d´activitats per al públic infantil

Les Fires de Sant Narcís comptaran amb una trentena d'activitats dirigides al públic infantil i...

Marc Fernández i Alexandra Prat guanyen el títol New Faces 2016

Marc Fernández i Alexandra Prat guanyen el títol New Faces 2016

El premi l'ha atorgat el centre comercial Espai Gironès en el marc de la tercera edició de...

Un gironí guanya una medalla d´or a l´Olimpíada Iberoamericana de Física

Un gironí guanya una medalla d´or a l´Olimpíada Iberoamericana de Física

Un exalumne de l'institut Vicens Vives, Iñaki Garrido, obté el millor resultat en la prova...

L´institut Vallvera crea la figura d´alumne-guia per donar suport als estudiants novells

L´institut Vallvera crea la figura d´alumne-guia per donar suport als estudiants novells

El centre de Secundària de Salt promou el voluntariat i la mediació entre el seu alumnat · Un dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema