Ara fa sis mesos es va posar en marxa la Unitat de Continuïtat Assistencial (UCA) de l´Institut d´Assistència Sanitària (IAS) de l´Hospital Santa Caterina de Salt, una unitat d´atenció integrada dirigida a pacients amb necessitats assistencials altes, tant sanitàries com socials. En aquest mig any en funcionament, la UCA ha atès 1.252 pacients. Uns 420 s´han beneficiat del treball conjunt d´infermeria i treball social. El 30,59% de les persones ateses són pacients amb malalties cròniques complexes i un 14,4% pateixen malalties cròniques avançades. L´objectiu de la unitat és millorar la qualitat de vida i la salut de les persones i, al mateix temps, millorar la percepció que tenen els pacients sobre l´atenció que reben i garantir una continuïtat assistencial social i sanitària.

Aquesta unitat beu de l´experiència de la Unitat de Continuïtat Assistencial de l´Hospital Josep Trueta de Girona (ICS). La metodologia de treball és gairebé la mateixa tot i que s´ha adaptat a l´atenció dels usuaris que té l´Hospital Santa Caterina de Salt. En primer lloc, mitjançant la informació prèvia del pacient i la seva situació clínica i social, es seleccionen els casos susceptibles de poder formar part de la unitat. A partir de llavors es decideix si la persona compleix els requisits necessaris per formar part del dispositiu i s´estableix un pla de treball conjunt entre el pacient i el cuidador.

L´objectiu d´aquesta unitat és millorar la qualitat de vida, la salut i la percepció que tenen els pacients de l´atenció que reben per part dels centres hospitalaris. Al mateix temps, també es vol garantir a l´usuari una continuïtat assistencial social i sanitària a través de la coordinació dels treballadors dels diferents nivells assistencials ja sigui atenció primària (CAP), hospitalària i sociosanitària.

En aquest sentit i per avançar en aquest model, l´IAS ja ha presentat aquesta setmana als tècnics de serveis socials del Gironès i de la Selva interior - l´àrea d´influència de l´Hospital Santa Caterina de Salt- els resultats d´aquest primers sis mesos de funcionament del nou dispositiu d´assistència mèdica. El model de l´UCA s´emmarca en el Pla Interdepartamental d´Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS).