Les hortes de Sta. Eugènia

08.06.2016 | 07:18

El camí que creua les hortes de Santa Eugènia i de Salt és un dels passadissos naturals més concorreguts de Girona. I també un dels més febles i delicats. El camí transcorre entre hortes petites i veritables camps de conreu. Però també discorre entre hortes abandonades i munts de deixalles. Si bé al seu inici s'hi pot intuir una intenció en l'ordenació de l'espai a través dels horts municipals, de seguida és veu que la majoria de rengleres estan abandonades, brutes i les seves tanques, d'una vulnerabilitat quasi incívica, abatudes i xafades. No s'entén massa, doncs, que quan un ciutadà demana un hort de lloguer, el funcionari en qüestió adverteixi de que el procés de concessió pot durar a prop de les 8 setmanes. Anant bé, diu. És sabut també que hi ha hagut qui ha pagat el baix lloguer anual per tenir l'hort i una caseta minúscula on dormir, mentre esperen poder tornar a la Sopa.

Un cop deixades enrere les hortes municipals el paisatge heterogeni pot esdevenir desolador: àrees de descans embardissades, taules i bancs d'ús col·lectiu trencats i bruts, panells informatius sobre la fauna i la flora fets malbé. En un punt concret el camí permet descobrir uns aiguamolls dotats de certa artificialitat i que van presentar millor estat de salut. Es fàcil d'endevinar, però, quina era la intenció estètica dels qui van ?decidir instal·lar miradors i ponts de fusta tractada sobre els llacs plens de granotes. El que no van preveure tan bé va ser l'efecte de la natura sense control i dels bordegassos que han arrencat pals de fusta, xapes d'unió i tanques de protecció per vendre-les a pes, per reparar qualsevol destrossa del pati de casa seva, o per simple plaer maliciós.

I dono la volta per tornar a casa just a la cruïlla on la porqueria s'acumula sobre el que hauria de ser un punt de recollida de brossa orgànica. Perquè encara que seria fàcil dir que l'Ajuntament té les hortes descuidades, la veritat cruel és que qui embrut, fa malbé i destrossa les hortes de Santa Eugènia som nosaltres mateixos. I així ens va.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

La Universitat ven un edifici del carrer Argenteria per 580.000 €

La Universitat ven un edifici del carrer Argenteria per 580.000 €

L'immoble, que té un dels balcons del Tarlà, s'ha venut per uns 250.000 € menys que les...

Sortegen els 26 pisos de lloguer del bloc de Salt

Sortegen els 26 pisos de lloguer del bloc de Salt

Desenes de persones es van acostar fins a l'escola Euses, on se celebrarava l'acte, per comprovar...

Nova seu per als Naturalistes de Girona

Nova seu per als Naturalistes de Girona

L'Ajuntament de Girona cedirà l'ús de la casa del jardiner, situada als Jardins de la Devesa, a...

El rector de la UdG nega cap «conflicte institucional» però admet les pressions

El rector de la UdG nega cap «conflicte institucional» però admet les pressions

Sergi Bonet avança que el Parc Científic aportarà 2,5 milions per eixugar el deute procedents del...

El gremi dels forners es planteja produir amb farina ecològica

El gremi dels forners es planteja produir amb farina ecològica

El Gremi de Forners Artesans de Girona es planteja produir amb farina ecològica, després...

Enllaços recomanats: Premis cinema