Les obres per fer el nou passallís de l'Onyar començaran a l'agost

Girona adjudica els treballs de la infraestructura que uneix el Sector Est amb la Creueta i Montilivi

27.07.2016 | 12:12
Les obres per fer el nou passallís de l'Onyar començaran a l'agost
Les obres per fer el nou passallís de l'Onyar començaran a l'agost

El nou passallís que ha de connectar el Sector Est de Girona –a l'altura de l'escola Sagrada Família– amb la Creueta i Montilivi començarà a ser una realitat a partir del mes que ve. El projecte es va presentar el 2014 però no va poder tirar endavant perquè l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va denegar el permís, al·legant que la passera no tenia prou alçada i que podia haver-hi perill en cas de crescudes del curs fluvial. Ara, l’Ajuntament de Girona ha rebut l’autorització i, segons va confirmar ahir el regidor d’Urbanisme, Joan Alcalà, les obres ja s’han adjudicat i els treballs per fer el passallís començaran a mitjan agost.

El consistori havia presentat contrainformes per defensar el projecte davant els dubtes plantejats per l’ACA, que finalment ha autoritzat els treballs. La principal qüestió estava en els perills en cas de crescudes del riu però, segons el regidor d’Urbanisme, «no hi ha d’haver problemes». De fet, ja s’ha contemplat aquest escenari. En concret, prossegueix Alcalà, es calcula que n’hi pot haver dos o tres a l’any, però tal com es farà el passallís «aguantarà la sobrevinguda» del riu i «continuarà ferm», va afegir recordant que es tracta d’una zona inundable.

La connexió del Sector Est amb el barri de la Creueta, Montilivi i el Parc Científic i Tecnològic de la UdG queés una reivindicació històrica dels veïns, ja que hi ha infants de la Creueta que van a l'escola al Sector Est i habitants de Vila-roja, Mas Ramada o Font de la Pólvora que han d'anar al CAP de Montilivi. Així, fa quaranta anys, els veïns van construir el primer passallís amb les seves pròpies mans, però el van haver d'anar refent de forma periòdica perquè quan hi havia riuades quedava destrossat i inutilitzable.

El 2012 van dir «prou» i, quan unes fortes pluges van tornar a fer-lo malbé, es van plantar i van reclamar una solució, advertint que ells no estaven disposats a continuar refent el pas. L’Ajuntament va instal·lar una nova passera provisional i va començar a treballar en el projecte per fer un passallís definitiu, que van presentar el febrer del 2014. Es tractava d'un gual de dos metres d'amplada, més elevat respecte al riu que la passera provisional i permeable al pas de l'aigua, de manera que generi molt poca sobreelevació en cas que hi hagi una avinguda d'aigua.

Futur projecte per fer el pont
La construcció del passallís, però, és insuficient per als veïns, els quals defensen des de fa temps la necessitat de construir un pont. El passat gener, la llavors regidora d’Urbanisme i ara alcaldessa, Marta Madrenas, va assegurar que «una cosa no exclou l’altra», una posició que manté i amb la que l’actual regidor s’hi compromet.

«Abans d’acabar el mandat proposarem un projecte» per fer el pont, va dir. En aquest sentit, Alcalà va informar que ja s’han començat reunions prèvies que aniran seguides de trobades amb els veïns. Entre altres, es perfilaran qüestions com les característiques i ubicació del pont. Tot plegat, perquè abans d’acabar el mandat hi hagi un projecte sobre la taula, l’execució del qual dependrà del futur govern i de la disponibilitat pressupostària, tot i que es confia a rebre ajuts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

CiU i PSC no sumen cap suport a les ordenances per a l´any vinent a Girona

CiU i PSC no sumen cap suport a les ordenances per a l´any vinent a Girona

El ple aprova els impostos i les taxes pel 2017 entre picabaralles per la tarifació social

La Universitat ven un edifici del carrer Argenteria per 580.000 €

La Universitat ven un edifici del carrer Argenteria per 580.000 €

L'immoble, que té un dels balcons del Tarlà, s'ha venut per uns 250.000 € menys que les...

Sortegen els 26 pisos de lloguer del bloc de Salt

Sortegen els 26 pisos de lloguer del bloc de Salt

Desenes de persones es van acostar fins a l'escola Euses, on se celebrarava l'acte, per comprovar...

Nova seu per als Naturalistes de Girona

Nova seu per als Naturalistes de Girona

L'Ajuntament de Girona cedirà l'ús de la casa del jardiner, situada als Jardins de la Devesa, a...

El rector de la UdG nega cap «conflicte institucional» però admet les pressions

El rector de la UdG nega cap «conflicte institucional» però admet les pressions

Sergi Bonet avança que el Parc Científic aportarà 2,5 milions per eixugar el deute procedents del...

Enllaços recomanats: Premis cinema