Els centres cívics de Girona ofereixen més de 850 cursos

L'Ajuntament presenta la programació dels equipaments, que tenen 13.287 places

10.09.2016 | 07:14
Presentació de la programació dels centres cívics.

La primera Tinenta d´Alcalde de Girona, Sílvia Paneque, ha presentat avui els cursos i tallers de la xarxa de centres cívics de la ciutat i n´ha destacat la seva importància com a elements articuladors socials dels barris. «Els centres cívics han de ser el reflex de l´ànima de la ciutat», ha expressat Paneque, que ha comparegut en una roda de premsa acompanyada per Isabel López i Marta Combis, directores dels Centres Cívics Ter i Barri-Vell, respectivament; i Queralt Vila, representant l´Associació de Veïns de Sant Daniel). «La programació de cursos, tallers, monogràfics i programes de la Xarxa de Centres Cívics és un èxit compartit de milers de gironins que els defineixen i els podem gaudir a cadascun dels barris de Girona», ha dit Paneque.

La programació de la xarxa de centres cívics de Girona, que es manté vigent des de fa 25 anys, tal i com ha recordat Isabel López, té una oferta de 13.287 places que es distribueixen en un total de més de 850 cursos en els quals hi ha vinculades unes 20.000 persones, comptant professors i alumnat. La xarxa, que es manté vigent des de fa 25 anys, s'estén i es desenvolupa als equipaments municipals repartits per la ciutat i també en equipaments satèl·lits de suport, entre els quals hi ha els local de l'Associació de Veïns de Sant Daniel.

Els cursos i tallers representen un 33% de l'activitat que promou la xarxa. Aquesta programació, per tant, és un eix clau del teixit de centres cívics. Té la voluntat de crear ponts d´accés per a tota la ciutadania que permetin crear espais d'alt valor social que vinculin les persones amb els seu entorn i presentar-se com una eina de suport per als vincles de barri i de comunitat.

En la llista d´èxits de la programació, ha detallat Marta Combis, hi ha la consolidació de l´oferta formativa a l´entorn dels nadons. És un àmbit que en el seu moment es va plantejar com una estratègia de futur per a la xarxa i en el què cada any es produeix una ampliació de places a causa de la demanda. Aquests cursos, que són ara una oferta molt consolidada gràcies al treball de les entitats i la xarxa, tenen el propòsit d´integrar els nadons en el procés de formació des de la perspectiva de la nutrició o la creativitat (art, dansa, pintura, música).

La xarxa ofereix també cursos d´idiomes a través de la integració lingüística. Així, els alumnes aprenen a través d´un sistema d´immersió directa per vincular la vivència amb l´aprenentatge i el treball acadèmic. Així, per exemple, es plantegen experiències com un curs de cuina italiana en llengua italiana que enguany s´estendran a l´ampliació de les activitats per als alumnes de llengua anglesa o francesa.

Els cursos monogràfics de la xarxa, que arriben a 850, inclouen experiències intensives per afavorir que les persones sense disponibilitat per participar en la programació estable que dura tot el curs, tinguin accés a un o cinc monogràfics concrets. És un format que ha tingut una rebuda molt positiva per part de la ciutadania. Els monogràfics comencen cada mes durant tot l´any i i fa la xarxa més viva per l´entrada d´alumnat nou que estimula.

Entre les grans consecucions de la xarxa, han ressaltat López i Combis, hi ha el projecte Fes-ho tu mateix, que ha tingut un impacte d´inscripcions elevat a causa de la possibilitat que els inscrits participin des del primer moment en la definició i organització de la programació de la xarxa. En aquesta fórmula de complicitat, el paper dels alumnes va molt més enllà: són organitzadors i aquest paper explica els alts índexs de participació i el creixement anual de la comunitat implicada en aquest procés.

Les activitats de l´Associació de la Vall de sant Daniel són una referència a la xarxa de centres cívics i suposen l´exemple de suport que exerceixen algunes entitats. A Sant Daniel no tenen centre cívic pròpiament però l´Associació ha té adaptat l´edifici de les escoles velles i Can Primi –gestionat per gent gran de la vall- per a desenvolupar-hi la seva programació, que ha tingut un gran èxit entre la gent de la Vall i que ha cridat, també, l´atenció de ciutadans i ciutadanes de Girona.

La programació de Sant Daniel, en la qual també hi participa l´associació Petita Vall, inclou des d´activitats físiques a l´aire lliure, activitats familiars i infantils, cursos i talleres; espais d´interacció entre pares i nens, música i ball per a nadons i programes del tipus Tots en forma que fomenta l´activitat física de pares i mares.

Aquest projecte i el seu desenvolupament ha impulsat que a la Vall s´hi hagin començat a tenir recursos de proximitat i que la gent que hi viu faci més barri i més xarxa veïnal, en paraules de Queralt Vila. L´Associació, que agraeix que l´obertura de la xarxa de centres cívics els hagi permès arribar a aquest índexs, manté la filosofia d´agafar professorat pels cursos vinculat a Sant Daniel de manera que es creïn un vincle entre persones que contribueixi a crear projectes diversos amb propòsits comuns i compartits.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Planas, Madrenas i Paneque en una imatge d'arxiu
El PDeCAT manté el pacte amb el PSC a Girona 'a l'espera' de què passi al Senat<br/>

El PDeCAT manté el pacte amb el PSC a Girona "a l'espera" de què passi al Senat

El partit assegura que "per ara" no vol trencar l'acord amb els socialistes i posa en valor la...

Un incendi en un quadre elèctric acaba amb una canonada rebentada a Girona

Un incendi en un quadre elèctric acaba amb una canonada rebentada a Girona

Cap persona ha resultat ferida però l'edifici s'ha quedat sense els serveis bàsics

Les Fires i Festes de Sant Narcís escalfen motors

Les Fires i Festes de Sant Narcís escalfen motors

Els gegants i la prèvia de la competició entre barris van servir d'avantsala de la festa de la...

La Fira de Mostres creix un 8% en superfície d´exposició contractada

La Fira de Mostres creix un 8% en superfície d´exposició contractada

El certamen tindrà 397 estands i entre les novetats inclourà tallers de la UdG i d'emprenedoria...

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

S'ha atorgat a Céline Xicola i Montserrat Carbonell. La subvenció, de 6.000 euros, busca potenciar...

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

La sentència imposa una pena de dos anys de presó al seu company de pis, que va ajudar-lo a...

Enllaços recomanats: Premis cinema