Els Bombers alerten de mancances de seguretat en el túnel del TAV de Girona

Afirmen que no l'ha visitat tot el personal i que els manca un protocol i un sistema de fums i de comunicacions diferent

19.10.2016 | 00:02
Els Bombers alerten de mancances de seguretat en el túnel del TAV de Girona

Els bombers del parc de Girona alerten de mancances en el túnel del tren d'alta velocitat (TAV) de Girona, sobretot de seguretat. En un manifest destaquen que si mai han d'intervenir en la infraestructura, aquesta presentaria "importants mancances del mateix túnel i d'altres derivades de les mancances que patim els bombers".

En un document elaborat pel col·lectiu dels bombers del parc de Girona, amb el suport de la UGT, destaquen que ha arribat a un punt que volen fer públic el llistat d'exigències mínimes que segons asseguren "no es complirien en un possible servei en aquestes instal·lacions".

En l'escrit dels Bombers, asseguren que la llista de mancances ja l'han posat de "manifest reiteradament" als responsables però que com a "darrera opció" es veuen "obligats a fer-la pública". Asseguren que es veuen "absolutament mancats d'allò que és necessari per poder donar resposta a una hipotètica intervenció dins del túnel del TAV de Girona amb unes garanties mínimes de seguretat, eficiència i qualitat". Després de fer-ho públic assenyalen que esperen que "es posi remei a aquesta greu situació tan aviat com sigui possible". El text inclou clares referències a l'Adif i al Departament d'Interior.

Sense pla d'autoprotecció
De l'argumentació es desprèn la crítica que fan de la situació del túnel del TAV, que cal recordar que encara, més de tres anys després de la inauguració de la línia d'alta velocitat a Girona, i on Adif encara no té homologat el seu pla d'autoprotecció. Tot i que el túnel s'ha inundat en dues ocasions, encara no hi ha aquest pla. Entre els punts pels quals des del Departament d'Interior no s'aprova l'autoprotecció hi ha que Adif no havia implantat la xarxa Rescat i hi havia algunes sortides d'emergència que no estaven acabades.

Ara, més de tres anys després de l'arribada de l'alta velocitat, els Bombers han posat sobre la taula i a la llum pública mancances en diversos àmbits si mai han d'intervenir en una emergència que agrupen en cinc apartats.

La primera és la manca d'informació operativa. Segons denuncien això els facilitaria els serveis i recorden que si bé quan hi havia obres i abans de la inauguració van fer-hi visites "i disposant de la fitxa operativa d'elements de risc, aquesta no ha estat implantada a tot el personal de primera intervenció i part d'aquest personal no ha realitzat cap visita".

En segon terme asseguren que després de més de tres anys encara "no disposem de cap mena de protocol, instrucció ni procediment de treball que reguli" una intervenció en el túnel. També destaquen una tercera mancança, que és la de "manca de material i eines d'intervenció específiques". Relaten que en un túnel d'aquest tipus els caldria per exemple, càmeres tèrmiques, equips de respiració autònom bibotella, kits de rescat, entre d'altres.

"Manca de personal"
En quart lloc recorden que en el cas d'una actuació en unes instal·lacions com les del TAV "on hi pot haver un nombre molt important de víctimes els efectius en primera intervenció són insuficients" i recorden que els manca personal. I afegeixen que la dotació mínima de guàrdia del parc de Girona és de 6 bombers i les ajudes més properes serien les de parcs amb dotacions mínimes que són de tres. A parer seu un nombre d'efectius que "resultaria insuficient per la possible magnitud del servei".

I per últim, un tema que consideren "d'especial rellevància" és la falta d'un sistema de control de fums forçada i la d'un sistema de comunicacions fix. Perquè diuen que si tinguessin el primer, en cas d'haver d'intervenir els asseguraria una "via d'intervenció segura pels actuants i una sortida neta per als ocupants del tren". Finalment demanen que es posi solució i s'escoltin les demandes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

El mapa de la zona i els canvis previstos.
Treballs a l'entorn de la plaça Marquès de Camps per fer-hi modificacions viàries

Treballs a l'entorn de la plaça Marquès de Camps per fer-hi modificacions viàries

Les obres inclouen l'asfaltatge i la pintura i formen part de les modificacions relacionades amb...

Simulacre d´incendi a la seu de la Generalitat a Girona

Simulacre d´incendi a la seu de la Generalitat a Girona

Per dur a terme el simulacre s'han desallotjat les prop de mil persones que hi havia a l'edifici...

Llambordes per recordar les víctimes de l´Holocaust

Llambordes per recordar les víctimes de l´Holocaust

ERC-MES de Girona vol homenatjar els gironins deportats a camps de concentració

Aquest és el cartell de Temps de Flors d´aquest any

Aquest és el cartell de Temps de Flors d´aquest any

L'autor és l'estudiant Pep Gelis i Blanco

Així va viure el mercat del Lleó el premi de La Grossa

Així va viure el mercat del Lleó el premi de La Grossa

El quiosc del mercat de Girona va repartir 100.000 euros

El Barri Vell rebutja el turisme «kleenex»

El Barri Vell rebutja el turisme «kleenex»

L'Assemblea Veïnal convocada per parlar de l'augment de pisos turístics al Barri Vell va esdevenir...

Enllaços recomanats: Premis cinema