Els indicis que van servir per enviar a presó preventiva un jove acusat de pegar, retenir, agredir sexualment i coaccionar la seva parella a Salt durant l'octubre de 2015 van brillar per la seva absència ahir en el judici celebrat a la secció quarta de l'Audiència Provincial de Girona, en el qual la fiscalía sol·licitava 26 anys i sis mesos de presó per a l'acusat. La principal prova de càrrec la configurava el relat de la mateixa víctima, que podia haver contradit la versió del processat -que només va declarar a preguntes del seu advocat per negar tots els càrrecs- però la noia va guardar silenci.

L'«orfandat provatòria» que la defensa -Carles Monguilod- va assenyalar en el seu informe de conclusions definitives no va ser entesa de la mateixa forma per l'acusació pública, que va elevar a definitiu el seu relat de fets provisionals on detallava tots els delictes que ahir cap dels testimonis va poder corroborar en la seva totalitat.

Si la fiscal sostenia que l'acusat convivia amb la víctima tot i l'ordre d'allunyament que pesava sobre ell, un mosso d'esquadra recorda que el processat el va anar a veure a la comissaria «per explicar-me que la noia l'assetjava i que se la volia treure de sobre». Cap veí sap dir si acusat i víctima convivien però admeten que sentien fortes discussions al pis de l'acusat i en més d'una ocasió van haver de trucar a la policia.

Hi ha una testimoni que recorda haver vist la víctima mig nua a la terrassa i atemorida abans de trucar a la policia. Segons el relat de la fiscal, això hauria passat després que l'acusat la deixés tancada a casa, ella aconseguís escapar-se i en trobar-la al carrer tornar a portar-la al pis agafada pels cabells per agredir-la sexualment i clavar-li una pallissa amb un pal d'escombra.

Uns dies després, l'acusat l'hauria tirat del cotxe en marxa però ningú ho va veure, només hi ha un veí de Salt que va sentir el cop i va veure com s'allunyava el cotxe. Però es tracta d'un testimoni de referència que tampoc va ser corroborat per la víctima i, a més, el mosso d'esquadra recorda que el processat li havia dit que va ser la noia qui va saltar, sola, enmig d'una discussió.

Els informes dels pèrits tampoc van poder qüestionar la presumció d'innocència de l'acusat perquè els metges forenses van analitzar uns resultats que s'havien obtingut 15 dies abans que la víctima els visités i, per tant, «no podem establir una temporalitat» que permeti indicar que les seqüeles que presentava la dona fossin ferides produïdes per l'agressió de l'acusat a mitjan octubre.

La fiscal va mantenir el seu convenciment i la defensa va reclamar l'absolució remarcant, fins i tot, que si el seu client va trencar la mesura cautelar és perquè era la noia que l'assetjava.