Els 26 pisos del denominat bloc Salt ja s'han convertit en llars. La Generalitat i l'Ajuntament van lliurar ahir les claus als nous inquilins, que passaran a pagar-ne lloguers socials que van dels 215 als 240 euros. Al darrere de cada pany, ara, hi ha les històries particulars de cada família que hi viurà. L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, va destacar que amb l'entrega de claus es posa fi a una situació «enquistada», recordant els mesos en què el bloc va estar ocupat i es va convertir en l'emblema de la PAH. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va subratllar que el bloc Salt és l'exemple de com «s'ha de treballar» per aconseguir habitatges per als col·lectius més vulnerables. Tant el consistori com la Generalitat van demanar la implicació dels bancs perquè destinin a lloguer social els habitatges buits.

Eren 26 claus disposades sobre una taula de la Coma Cros de Salt. 26 claus que es van lliurar als nous inquilins del bloc situat als números 91-93 del carrer Doctor Castany. Unes claus que suposen convertir aquests habitatges buits en llars, amb l'entrada de les famílies.

El bloc Salt, que durant mesos va ser un emblema de la PAH -i on hi va haver dues ocupacions- torna a tenir vida. Les famílies vulnerables a qui els va somriure la sort, i que han pogut accedir a un dels lloguers socials, ja poden entrar als habitatges. Són pisos d'entre 62 i 70 metres quadrats. Entre els afortunats hi ha Alicia Franco, que no amagava que era com si li hagués «tocat la loteria». «Estic molt agraïda; la meva família i jo ho hem passat molt malament on som ara, i ara em sentiré com una reina», afegia.

Marta Lugones, de 63 anys, ja va anar a obrir les persianes del seu pis. Viurà al 3r 2a amb el seu marit, que està incapacitat per treballar. Fins ara s'estaven al passeig Països Catalans, en un pis minúscul que els costava 400 euros. «Ara aquest és molt gran i té calefacció, perquè allà no n'hi havia; de lloguer, pagarem la meitat del que ens costava fins ara», explicava.

Dues plantes més amunt, al 5è 1a, una parella procedent de Ghana també feia girar la clau al pany. Són tres a la família i un quart que ja està en camí. La mare, Luigina, no amagava la cara de felicitat. «Està molt bé, estic molt agraïda, visca Catalunya!», s'exclamava. Nouvinguts que podran portar les seves famílies a Salt, parelles grans, etcètera. Cadascun, amb una història diferent però amb el nexe comú de la necessitat d'habitatge. Tots seran veïns gràcies a aquests lloguers socials.

Una situació enquistada

L'alcalde de Salt va destacar que el lliurament de claus suposa acabar amb «una situació i un conflicte enquistat» al municipi, recordant els mesos en què els habitatges van ser ocupats. Viñas va agrair a la Sareb que s'avingués a cedir el bloc per destinar-lo a lloguer social, i tant ell com la consellera han demanat la implicació dels bancs per «poder continuar per aquest camí».

«Cal que les entitats entenguin que els habitatges en propietat que no tenen ús es puguin destinar a habitatge social; suficient no és mai», va destacar Viñas, fent referència a les necessitats habitacionals que hi ha al municipi. Per la seva banda, la titular de Governació va recordar que el bloc Salt és l'exemple «de com s'ha de treballar» per resoldre les problemàtiques d'habitatge.

Borràs va recordar que la Generalitat va reubicar les famílies vulnerables que havien ocupat el bloc i que, amb la cessió feta per la Sareb i la col·laboració de l'Ajuntament,aquests lloguers socials ja són una realitat. La consellera també va voler insistir que l'ocupació no és la via, sinó que «ha de quedar molt clar» que el camí s'ha de fer «de manera endreçada» anant a demanar ajuda a les oficines d'habitatge i als serveis socials.

Dels 30 pisos que té el bloc Salt, dos dels quatre restants es destinaran a situacions d'emergència i els altres dos a la taula del tercer sector. Arreu de Catalunya, els bancs ja s'han compromès a cedir 3.360 pisos a la Generalitat perquè els destini a lloguer social; i d'aquests, 250 es troben a les comarques gironines.