Girona recorda Dolors Condom com a «llatinista insigne i ciutadana exemplar»

L'aula magna de la Casa de la Cultura es va omplir ahir per homenatjar la catedràtica de la UdG i l'institut Vicens Vives, traspassada al març · Puigdemont la va posar com a exemple per reivindicar la importància de la cultura clàssica

01.12.2016 | 07:13
Girona recorda Dolors Condom com a «llatinista insigne i ciutadana exemplar»

Girona va recordar ahir la catedràtica de llatí Dolors Condom, traspassada el passat mes de març als 90 anys d'edat. Durant l'acte, impulsat per la Càtedra de Patrimoni Literari M. Àngels Anglada-Fages de Climent de la UdG, es va recordar la seva vàlua com a llatinista, professora i traductora, però també com a ciutadana «compromesa i exemplar».

L'escenari no va ser escollit en va: l'homenatge es va fer a la Casa de la Cultura, on Condom va fer les primeres classes de llatí dels estudis de Lletres a Girona, abans que es creés la Universitat. A més, també va ser professora de l'institut Jaume Vicens Vives durant més de vint anys.

En l'acte hi va participar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va reivindicar la figura de Condom perquè va ser capaç d'excel·lir intel·lectualment en una època en què no era fàcil per a una dona. A més, va assegurar que era «un model de civilitat» i una ciutadana «exemplar i implicada», i per això va suggerir que algun espai de la ciutat porti el seu nom. El president català també va subratllar que la figura de Condom ha de servir per reivindicar el valor de la cultura clàssica com a element «actiu i indispensable» per a la civilització actual.

La directora de la Càtedra, Mariàngela Vilallonga, va definir l'homenatjada com una «llatinista insigne» amb una «dedicació absoluta» a la seva vocació. I és que, segons va recordar, els seus 40 anys d'ensenyament del llatí no es van limitar només a les aules, sinó que també va publicar un celebrat manual de llatí l'any 1976 i va col·laborar en el diccionari llatí-català de 1993, a banda de traduir autors clàssics. A més, igual que Puigdemont, també va destacar que Condom va ser «una ciutadana compromesa i un model per als seus conciutadans», ja que va participar en nombrosos actes i conferències.

La presidenta dels Amics de la Unesco a Girona, Dolors Reig, va subratllar també la seva implicació social, no només amb la seva associació -de la qual va formar part de la junta-, sinó també amb la Nit de Poetes i la Fundació Prudenci Bertrana, entre altres.

La directora de l'institut Vicens Vives, Anna Masós, va destacar que Condom «estimava amb passió la seva feina i el coneixement», i que era capaç de transmetre la seva saviesa amb humilitat. Per això, va recordar que el Vives té una rambla interior que porta el seu nom, ja que d'aquesta manera sempre formarà part de l'institut.

El degà de la facultat de Lletres, Josep Gordi, va coincidir en destacar l'«estima» de Condom per la docència, així com pels clàssics i la cultura. Des de la UdG, va assegurar que continuaran amb el seu llegat. En una línia similar es va manifestar el rector de la Universitat, Sergi Bonet, que va destacar la seva «saviesa» i «afabilitat». «Va fer viva una llengua morta», va assenyalar, tot recordant que Condom va ensenyar sempre amb la mateixa «intensitat, amor i passió», i que va col·laborar amb la UdG sempre que se li va demanar.

Durant l'acte també es va presentar el volum Dolors Condom en el record, en què 44 amics, col·legues i antics alumnes recorden la seva figura.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Marc Lamuà relleva Juli Fernández com a primer secretari del PSC a les comarques de Girona

Marc Lamuà relleva Juli Fernández com a primer secretari del PSC a les comarques de Girona

No hi ha hagut sorpreses i la candidatura del diputat al Congrés ha estat avalada per unanimitat

Denuncien un gironí per disparar a casa els veïns amb una escopeta de balins

Denuncien un gironí per disparar a casa els veïns amb una escopeta de balins

El noi tenia una arsenal d´aire comprimit i munició a casa de la seva àvia, a l'avinguda de Sant...

Madrenas no creu que el preu dels pisos de lloguer a Girona suposin un problema

Madrenas no creu que el preu dels pisos de lloguer a Girona suposin un problema

Descarta que s'hagin produït pujades excessives com a Barcelona

L´Ajuntament de Girona vol millorar el grau d´ocupació entre els majors de 30 anys

L´Ajuntament de Girona vol millorar el grau d´ocupació entre els majors de 30 anys

Els programes d'inserció laboral comptaran amb 1.433 places, de les quals sortiran uns 700 llocs...

Girona vol impulsar la creació de 700 llocs de treball

Girona vol impulsar la creació de 700 llocs de treball

Els programes d'ocupació gestionats per l'Ajuntament de Girona també preveuen un projecte per...

Enllaços recomanats: Premis cinema