«Conciliació» després de mitjanit

La sessió de dilluns, que va començar a les sis de la tarda, va finalitzar a quarts de dues de la matinada

16.02.2017 | 07:17

Un ple de set hores i mitja. La sessió de dilluns va acabar a la 1.35 h de la matinada. I no és una excepció. L´Ajuntament de Girona diu que vol treballar a favor de la conciliació laboral i familiar, però de moment els plens no en són cap exemple. Uns ordres del dia cada cop més llargs, una gran quantitat de mocions i encesos debats en què tothom vol tenir l´última paraula ho dificulten

Va semblar una presa de pèl. Passada ja mitjanit, la regidora Glòria Plana explicava, a preguntes de la CUP, que l'Ajuntament ha destinat uns 7.000 euros a contractar tasques d´assessorament per poder aplicar la reforma horària a la ciutat. Tot i això, no cal gastar ni un euro per saber que una sessió plenària que comença a les sis de la tarda i acaba a la 1.35 de la matinada no és la millor manera de facilitar la conciliació laboral i familiar.

Ja fa anys que els plens de Girona són maratonians. Durant el seu curt mandat, Albert Ballesta va instaurar que comencessin a les sis en lloc de les vuit de la tarda, i Marta Madrenas va mantenir la decisió. Primer va semblar que això serviria per acabar a una hora més o menys decent -si per decent s'entén entre les 11 i les 12 de la nit-, però dilluns va quedar clar que això encara no és factible per diverses causes.

L´ordre del dia, d´entrada, ja era poc encorajador: 29 punts (dels quals quatre eren mocions), més precs i preguntes (per a les quals no hi ha límit de quantitat ni temps). I és que actualment s´han de passar per ple algunes qüestions menors que abans es debatien en juntes de govern, de manera que la llista de temes a tractar s´allarga cada cop més. I com si 29 punts a debatre no fossin prous, se´n va afegir un d´urgència i una moció d´urgència.

I llavors, el debat. El ple municipal és l´espai on tots els grups polítics poden esplaiar-se i marcar el seu posicionament polític, i és clar, tothom té ganes d´aprofitar-ho. El problema és, però, quan el debat trascendeix el posicionament polític i es converteix en pura picabaralla, com la que van protagonitzar dilluns la regidora del PP, Concepció Veray, i un dels representants de la CUP, Lluc Salellas, quan aquest últim va acusar el PP de «tenir relacions amb narcotraficants». A partir d´aquí, el creuament de retrets entre una i altre va acabar esquitxant la resta del ple, amb acusacions mútues de falta de respecte. «El ple Girona cada vegada s´assembla més a un plató de Telecinco; crits, insults i teatralitzacions exagerades del tot innecessàries», va escriure a Twitter el regidor d´ERC Martí Terés.

Una qüestió a part són les mocions. Està molt bé presentar-ne, però sovint s´acaben discutint temes que no afecten directament a la ciutat. Tot i que és clar, tot és relatiu: C´s, per exemple, va presentar una moció genèrica sobre passos de vianants que no feia referència a cap cas de Girona, però és clar, ningú pot dir que a Girona no hi ha passos de zebra.

El debat polític és molt desitjable, però als plens de Girona s´escapa de les mans. Només tres dades: el ple de Barcelona comença a les 10 del matí. El de Tarragona, a les 9. I a la paeria de Lleida, a les 9.15h. Uns horaris que permeten debatre tot el que faci falta sense que els regidors ni els treballadors hagin de tornar a casa a quarts de dues de la matinada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

La gironina Antonia García celebra el seu 106è aniversari

La gironina Antonia García celebra el seu 106è aniversari

Antonia García Pedrosa, que viu a Girona des de fa quatre anys, ha celebrat el seu 106è aniversari...

Debat sobre terrorisme dins del memorial Sebastià Salellas

Debat sobre terrorisme dins del memorial Sebastià Salellas

El Col·legi d'Advocats va acollir ahir una taula rodona sobre el terrorisme a l'Estat amb la...

L´Ajuntament de Girona signa acords amb UGT i CCOO

L´Ajuntament de Girona signa acords amb UGT i CCOO

L'Ajuntament de Girona ha signat dos convenis amb CCOO i UGT per incrementar la...

Sense sostre

Sense sostre

Una voluntària del programa d'atenció a persones sense llar que la Creu Roja ofereix a Girona...

La CUP elabora un «Girona10» de «punts calents» i nyaps municipals

La CUP elabora un «Girona10» de «punts calents» i nyaps municipals

El parc Central, els pisos turístics, el Modern, el Trueta o la gestió de l'aigua són alguns dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema