«Conciliació» després de mitjanit

La sessió de dilluns, que va començar a les sis de la tarda, va finalitzar a quarts de dues de la matinada

16.02.2017 | 07:17

Un ple de set hores i mitja. La sessió de dilluns va acabar a la 1.35 h de la matinada. I no és una excepció. L´Ajuntament de Girona diu que vol treballar a favor de la conciliació laboral i familiar, però de moment els plens no en són cap exemple. Uns ordres del dia cada cop més llargs, una gran quantitat de mocions i encesos debats en què tothom vol tenir l´última paraula ho dificulten

Va semblar una presa de pèl. Passada ja mitjanit, la regidora Glòria Plana explicava, a preguntes de la CUP, que l'Ajuntament ha destinat uns 7.000 euros a contractar tasques d´assessorament per poder aplicar la reforma horària a la ciutat. Tot i això, no cal gastar ni un euro per saber que una sessió plenària que comença a les sis de la tarda i acaba a la 1.35 de la matinada no és la millor manera de facilitar la conciliació laboral i familiar.

Ja fa anys que els plens de Girona són maratonians. Durant el seu curt mandat, Albert Ballesta va instaurar que comencessin a les sis en lloc de les vuit de la tarda, i Marta Madrenas va mantenir la decisió. Primer va semblar que això serviria per acabar a una hora més o menys decent -si per decent s'entén entre les 11 i les 12 de la nit-, però dilluns va quedar clar que això encara no és factible per diverses causes.

L´ordre del dia, d´entrada, ja era poc encorajador: 29 punts (dels quals quatre eren mocions), més precs i preguntes (per a les quals no hi ha límit de quantitat ni temps). I és que actualment s´han de passar per ple algunes qüestions menors que abans es debatien en juntes de govern, de manera que la llista de temes a tractar s´allarga cada cop més. I com si 29 punts a debatre no fossin prous, se´n va afegir un d´urgència i una moció d´urgència.

I llavors, el debat. El ple municipal és l´espai on tots els grups polítics poden esplaiar-se i marcar el seu posicionament polític, i és clar, tothom té ganes d´aprofitar-ho. El problema és, però, quan el debat trascendeix el posicionament polític i es converteix en pura picabaralla, com la que van protagonitzar dilluns la regidora del PP, Concepció Veray, i un dels representants de la CUP, Lluc Salellas, quan aquest últim va acusar el PP de «tenir relacions amb narcotraficants». A partir d´aquí, el creuament de retrets entre una i altre va acabar esquitxant la resta del ple, amb acusacions mútues de falta de respecte. «El ple Girona cada vegada s´assembla més a un plató de Telecinco; crits, insults i teatralitzacions exagerades del tot innecessàries», va escriure a Twitter el regidor d´ERC Martí Terés.

Una qüestió a part són les mocions. Està molt bé presentar-ne, però sovint s´acaben discutint temes que no afecten directament a la ciutat. Tot i que és clar, tot és relatiu: C´s, per exemple, va presentar una moció genèrica sobre passos de vianants que no feia referència a cap cas de Girona, però és clar, ningú pot dir que a Girona no hi ha passos de zebra.

El debat polític és molt desitjable, però als plens de Girona s´escapa de les mans. Només tres dades: el ple de Barcelona comença a les 10 del matí. El de Tarragona, a les 9. I a la paeria de Lleida, a les 9.15h. Uns horaris que permeten debatre tot el que faci falta sense que els regidors ni els treballadors hagin de tornar a casa a quarts de dues de la matinada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Els impulsors amb representants institucionals.
Girona vol donar un nou impuls a la Setmana de la Moda per l'any vinent

Girona vol donar un nou impuls a la Setmana de la Moda per l'any vinent

L'entitat Agimod ha presentat aquest matí el calendari d'activitats previstes a la ciutat per al...

Girona engega un pla a 5 anys vista per canviar els arbres exòtics invasors

Girona engega un pla a 5 anys vista per canviar els arbres exòtics invasors

Aquest novembre s'ha iniciat el tractament amb herbicida en les unitats que es preveu canviar per...

L´Agimod vol donar un nou impuls a la Setmana de la Moda de l´any vinent

L´Agimod vol donar un nou impuls a la Setmana de la Moda de l´any vinent

L'Associació vol fer créixer l'esdeveniment per donar-li una visió més comercial i augmentar-ne la...

Salt treballa en obres de millora en equipaments i enllumenat públic

Salt treballa en obres de millora en equipaments i enllumenat públic

Hi ha tasques a l'Estació Jove, l'Ateneu, l'Escola del veïnat i a l'enllumenat de la plaça...

Construccions Rubau farà la nova Clínica Girona al sud de la ciutat

Construccions Rubau farà la nova Clínica Girona al sud de la ciutat

Les obres s'iniciaran el primer trimestre del 2018 i duraran uns 26 mesos, motiu pel qual entraria...

El nombre de pisos buits a Girona cau un 20% respecte a l´any 2016

El nombre de pisos buits a Girona cau un 20% respecte a l´any 2016

Es comptabilitza un total de 1.122 habitatges, 275 menys que l'any anterior - Segons les dades...

Enllaços recomanats: Premis cinema