El jutge que investiga el cas del 3% ha encarregat a Hisenda un informe sobre els contractes de l'Ajuntament de Girona a la consultora Efial, diversos d'ells adjudicats entre 2011 i 2015, quan l'alcalde era l'actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

En un acte del mes d'octubre passat, que figura en el sumari del cas del 3%, el titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell també demana a l'Agència Tributària que indagui sobre les "possibles irregularitats" detectades en la gestió de l'empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter S.A. (Agissa).

En el seu escrit, el jutge ressalta que s'han detectat compres de la societat Girona S.A., que participa de la mercantil Agissa, a AMR Publicitat, i que aquesta, al seu torn, declara vendes a CiU i altres entitats vinculades

El jutge adverteix que, en aquest cas, es podrien haver comès delictes contra l'administració publica en les transaccions econòmiques existents entre aquestes mercantils, "que podrien ser constitutives fins i tot de presumptes delictes de suborn".

Per aquest motiu, davant la "gravetat d'aquestes possibles conductes", el magistrat encarrega a l'Agència Tributària un informe econòmic de les operacions sospitoses, així com altres de naturalesa similar.

El jutge ha acordat aquesta resolució a partir d'un informe elaborat per la Guàrdia Civil amb la documentació que es va intervenir tres mesos abans, al juliol del 2016, quan dos agents de l'institut armat es van presentar al consistori de Girona per emportar-se tota la documentació relacionada amb els contractes vinculats a la consultora Efial.

Amb aquesta documentació, la Guàrdia Civil va remetre un informe al jutjat en el qual concloïa que Efial havia participat en "múltiples procediments administratius de l'Ajuntament de Girona aparentment afectats per irregularitats".

De fet, la secretària del consistori va realitzar advertències de base respecte de la contractació d'Efial per part del consistori i va plantejar "retrets categòrics", segons la Guàrdia Civil, sobre la qualitat del treball d'aquesta consultora.

"De particular interès és la presència d'Efial en els dossiers relatius a la pròrroga del contracte de l'aigua amb Agissa i l'auditoria realitzada a l'empresa l'any 2013, aquesta última aparentment bastant crítica amb la gestió", remarca l'informe.

Segons l'institut armat, les suposades irregularitats detectades "es reforcen amb el posterior aval dels interventors dels Ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter, que censuren en el seu informe múltiples conductes detectades en el si d'Agissa".

En concret, l'informe detalla que els indicis apunten a l'existència de "greus anomalies" en la gestió de l'aigua per part d'Agissa, "en les que resulta necessari aprofundir donats els importants volums de recursos públics en joc".

La Guàrdia Civil també avisa sobre els "fluxes econòmics" de Girona S.A. amb empreses investigades en suposats casos de corrupció, com el cas Palau, en el que la setmana passada diversos acusats, com Fèlix Millet i Jordi Montull, van confessar que CDC es lucrava amb el pagament de comissions de la constructora Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obra pública.

En el seu informe, la Guàrdia Civil també recull les conclusions de l'Oficina Antifrau de Catalunya, que va determinar que la contractació de la consultora Efial per part de l'Ajuntament de Girona "podrien resultar ímprobes i contraris a la llei i al dret, amb possibles usos o destins irregulars de fons públics amb aprofitaments contraris a l'ordenament jurídic".

Extrapolar un sistema fraudulent

En un altre informe, elaborat a partir de la documentació intervinguda a Josep Manel Bassols, directiu de la constructora Oproler, la Guàrdia Civil també conclou que l'empresari pretenia "extrapolar" el sistema de contractació "fraudulent" de l'empresa municipal d'obra pública de Barcelona (BIMSA) al consistori de Girona.

Segons aquest informe, tant l'alcalde de Girona com altres càrrecs de Girona van acceptar reunir-se amb Bassols i es van mostrar d'acord en "mediar, informar i intentar efectuar 'adjudicacions directes', consensuar plecs, etc".

Per a la Guàrdia Civil, aquest acostament a les autoritats locals de Girona per part del dirigent de la constructora Oproler queda plasmat de forma gràfica en les fotografies localitzades en un dels registres en les quals apareixen Bassols i Puigdemont en un partit de futbol al Camp Nou.

"Ahir vaig portar al futbol l'alcalde de Girona (juntament amb la seva dona i un arquitecte de confiança seva). La pluja ens va respectar i el resultat (del partit i de la invitació) va ser magnífic. Espero ens ajudi a entrar a l'ajuntament de Girona", li va reportar Bassols al directiu d'Oproler Sergio Lerma en un correu electrònic del 20 de febrer del 2012.

Segons la Guàrdia Civil, "no és intranscendent" el fet que, de tots els investigats, siguin precisament Lerma i Bassols els únics que no van realitzar les "donacions corruptes" a la fundació Catdem (afí a CDC), ja que sospita que en el seu cas ho van fer amb pagaments en efectiu, perquè a Lerma li van intervenir 250.000 euros en metàl·lic ocults a casa seva.