El defensor recorda que les bicicletes no han d'anar per la vorera i vol que tinguin assegurança

Ramon Llorente presenta la memòria d'actuacions del 2016 i parla del fenomen «okupa», l'oci nocturn i el dret al descans i dels problemes dels ciutadans amb les grans companyies · Es queixa que l'Ajuntament atén lentament les seves peticions

05.04.2017 | 07:19
Ramon Llorente saludant l´alcaldessa, abans de l´inici del ple on va desgranar les actuacions del 2016

El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, va assegurar ahir que un «dels aspectes que preocupa molts vianants és la invasió sistemàtica» per part de les persones que circulen amb bicicleta incomplint la normativa, amb el consegüent perill per als vianants». Ho va dir al ple municipal de l'Ajuntament, on va presentar les actuacions realitzades durant l'any 2016. Llorente va reclamar que la policia recordi a les bicicletes que «han de circular pels carrils assenyalats o per la calçada, mai per la vorera». Per Llorente, «al marge de promoure alguna campanya de conscienciació cívica» és «necessari que hi hagi més control per fer complir la normativa».

Llorente fins, i tot, va proposar que s'implementi «l'ús responsable de la bicicleta, com a mitjà de transport a la nostra ciutat, tot evitant que circulin per les voreres, i promovent el registre administratiu d'aquestes i l'obligatorietat de la corresponent assegurança». Aquestes consideracions del Defensor coincideixen amb les presentades i aprovades a la darrera Taula de Mobilitat per la Federació d'Associacions de Veïns, que s'haurà de debatre en un ple municipal.

Respecte a la policia, Llorente va indicar que és una de les àrees que «cada any sol motivar més queixes». En aquest sentit, va recordar que «la policia ha d'actuar dispensant un tracte respectuós i amable a la ciutadania, sense oblidar l'aplicació al principi de proporcionalitat en les seves decisions». I va etzibar: «com deia Cervantes encertadament No maltrates de palabra a quien has de castigar con hechos».

El defensor també va parlar del fenomen okupa. Va recordar que havia recomanat que s'han de poder empadronar, va dir que «és un símptoma que la societat no funciona prou bé» i que «cal regular legalment per poder confiar en el que anomenem estat de dret, en el qual no ha de tenir més avantatges el que actua amb els fets consumats i amb picardia que el que actua amb bona fe i amb responsabilitat». Va lamentar que «el dret a l'habitatge continua qüestionat a la nostra societat ia la ciutat» i va criticar les màfies que se n'aprofiten.

Ramon Llorente va insistir, com en altres anys, que cal «fer prevaler el dret al descans dels nostres conciutadans, promovent comportaments cívics i la corresponsabilitat dels titulars dels negocis d'oci nocturn i els seus usuaris, posant especial cura amb tota la problemàtica dels sorolls» i «definir un protocol d'actuació eficaç i degudament coordinat».

També va reclamar la redacció i aprovació d'un protocol amb les grans companyies que presten serveis bàsics «per facilitar acords i solucions als problemes que afecten la ciutadania». En aquest sentit, per exemple, va lamentar que molts cops els usuaris tenen molts problemes per donar-se de baixa o reclamar per una factura i acaben parlant amb robots.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Girona aposta per convertir-se en la quarta pista del Prat
Girona aposta per convertir-se en la quarta pista del Prat

Girona aposta per convertir-se en la quarta pista del Prat

La massa crítica de població que estarà a 60 minuts de l´aeroport passarà dels 2,5 milions de...

Girona dobla la roba recollida perquè buida els contenidors cada dia per evitar robatoris

Girona dobla la roba recollida perquè buida els contenidors cada dia per evitar robatoris

L'any 2016 es van recuperar 203.179 quilos de peces tèxtils quan l'any anterior havien estat...

Girona captura 1.878 coloms i 146 gavians per sacrificar-los

Girona captura 1.878 coloms i 146 gavians per sacrificar-los

Les aus urbanes que s'agafen per mitjà de xarxes, gàbies o als nius

Adif desmunta els polèmics edicles de grans dimensions del parc Central

Adif desmunta els polèmics edicles de grans dimensions del parc Central

?Només quedaran les estructures de les sortides d'emergència i de ventilació del TAV i de...

Animals Dos ponis esperen el trasllat del vell al nou Centre Verd

Animals Dos ponis esperen el trasllat del vell al nou Centre Verd

Enmig de les obres d'enderroc de l'antic Centre Verd de Mas Xirgu de Girona hi ha aparegut una...

Les llúdrigues, als gots de la festa de Salt

Les llúdrigues, als gots de la festa de Salt

Eva Duran, ha estat l'autora de «les tres llúdrigues», l'obra premiada al...

Enllaços recomanats: Premis cinema