El Rusc, la botiga de bicicletes de Girona convertida en mercat de proximitat

Avui s'inaugura la xarxa on agricultors i ramaders de la província poden vendre els seus productes directament als consumidors

10.05.2017 | 14:27
Consumidors d´un dels «ruscs» que ja estan en marxa.

El centre Biker de Montilivi és, habitualment, una botiga de bicicletes. Avui, però, es convertirà durant dues hores en un mercat de productes de proximitat.

Aquest serà l'espai que acollirà la inauguració d'El Rusc, la primera experiència a Girona d'una iniciativa que busca facilitar els hàbits de consum i de compra més sostenibles i apropar els consumidors amb els aliments que mengen.

El Rusc (el nom complet és El Rusc que diu Sí), va néixer l'any 2011 a França amb un objectiu clar: facilitar la venda directa d'aliments agrupant en mercats locals els consumidors d'una determinada comunitat amb els productors de la zona. La idea va quallar amb tanta força que actualment la plataforma compta amb 900 «ruscs» en sis països, incloent-ne més de 30 a Catalunya.

Internet hi juga un paper fonamental. Per participar, el client s'ha de registrar a la pàgina web del Rusc, escollir i comprar els productes que li interessen i un dia de la setmana anar-los a buscar a un punt de trobada. Allà mateix s'efectua l'intercanvi amb els mateixos productors, que prèviament hauran baixat a portar els seus productes en funció de les comandes.

La responsable del Rusc de Girona, Agnès Amat, explica que va engegar la iniciativa principalment per necessitat. «Habitualment soc consumidora del mercat, però no tinc temps per anar-hi els caps de setmana i volia trobar la manera de seguir comprant productes de proximitat i de qualitat».

Llavors va descobrir el Rusc, i va comprovar que a Barcelona aquestes comunitats estaven funcionant. La idea la va seduir i va posar fil a l'agulla buscant productors. En tres mesos en va aconseguir aplegar una quinzena, tots a menys de 70 quilòmetres de Girona. Aquests ofereixen una variada gamma prodcutes bàsics (fruita i verdura, carn, productes làctics, ous, etc.) procedents de llocs com Llagostera, Riudarenes, Rabós, la Vall d'en Bas, etc.

L'èxit o fracàs del Rusc descansa sobre la base de la cooperació i l'intercanvi de necessitats, amb l'objectiu que tothom hi pugui sortir guanyant.

La dinàmica

Així, els productors compten amb nous clients per donar sortida als seus productes. Els consumidors no només tenen un mercat a tocar de casa sinó que el fet de trobar-se físicament amb els agricultors i ramaders de forma periòdica també els brinda l'oportunitat de conèixer de primera mà l'origen dels seus productes. Els productors paguen al Rusc un 16,7% de les vendes totals, que es reparteixen a parts iguals entre l'organització i els responsables locals. I normalment els espais de venda són cedits per entitats o empreses de forma gratuïta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Maties Martí en una imatge recent.
Maties Martí, suplent del jutge de pau, serà el pregoner de Sarrià

Maties Martí, suplent del jutge de pau, serà el pregoner de Sarrià

Ha estat implicat al Consell Municipal de Sarrià i també a la gestora per la independència del...

Prop de 1.500 persones participen a les biblioplaces

Prop de 1.500 persones participen a les biblioplaces

Es pot gaudir de la proposta fins al 31 d'agost a la Devesa i a les instal·lacions del GEiEG de...

Els Mossos aturen dos autobusos a Girona en un operatiu policial

Els Mossos aturen dos autobusos a Girona en un operatiu policial

Els agents impedeixen l'accés a alguns habitatges de la carretera Barcelona però sense...

ENQUESTA: S´ha de multar els propietaris dels gossos que no llencin aigua damunt els pixats dels animals?

ENQUESTA: S´ha de multar els propietaris dels gossos que no llencin aigua damunt els pixats dels animals?

Participa a l'enquesta sobre si s'ha de sancionar o no els propietaris de gossos que no llancin...

Els nius d´oreneta volen alt

Els nius d´oreneta volen alt

Girona registra un augment de 220 nius d'oreneta cuablanca del 2014 al 2016, un increment del 8,24...

Enllaços recomanats: Premis cinema