L'Ajuntament de Girona ha iniciat una prova pilot per lluitar contra les diferents plagues que solen afectar els arbres de la ciutat. Es tracta de plantar espècies vegetals als escocells dels arbres per tal que els insectes depredadors que lluiten contra les plagues s'hi quedin.

En concret, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Eduard Berloso, s'ha actuat en quatre carrers: passeig General Mendoza, avinguda Sant Francesc, carrer Joan Maragall i passeig Canalejas. Si la iniciativa obté bons resultats, s'acabarà intervenint a tots els punts amb arbres sempre que sigui possible. Allà on hi ha cautxú, no serà possible. En aquests quatre vials que conformen la prova pilot hi ha cartells on es demana respecte per aquestes plantes i evitar arrencar-les, trepitjar-les o que els gossos hi facin les seves necessitats.

El projecte permetria seguir en la lluita contra les diferents plagues existents a la ciutat sense la utilització de productes químics. El sistema consisteix en la introducció dels insectes «bons» i s'alliberen als arbres en funció de la plaga existent. Amb la plantada d'herbes, aquests insectes es quedaran ja permanentment als exemplars i no caldrà, tornar-ne a introduir.

Des de fa anys, l'Ajuntament aplica amb èxit un sistema de lluita biològica per evitar els elements químics. Introdueix insectes depredadors per crear ecosistemes propis en cada un dels arbres. Sobretot s'alliberen Aphidius colemani, semblant a una vespa negra que és ideal contra el pugó. També Adalia bipuntata, una marieta eficaç també contra el pugó, que sol afectar els til·lers.

Un altre depredador és l' Anthocoris nemoraha, que serveix per actuar contra la psil·la, present normalment en cercis. Els altres solen ser Anblyseius californicus serveixen per combatre l'aranya roja. L' Anagyrus pseudococi s'aplica per eliminar el cotonet. El Cryptolemus pel mateix motiu.