Investiguen la mort d'ànecs al parc del Migdia

Els operaris de la Brigada Municipal van retirar els animals immediatament

01.08.2017 | 13:43

L'Ajuntament de Girona va localitzar ahir la mort d'una dotzena d'ànecs coll-verd als voltants de l'estany artificial del parc del Migdia. Els animals van ser retirats pels operaris de la Brigada Municipal immediatament. Des del consistori es va informar també al cos d'Agents Rurals, d'acord amb les seves funcions de control i investigació del medi natural. l'Ajuntament va demanar que si algu troba un exemplar mort, que avisi el mateix consistori o els Agents Rurals.

A Girona hi ha actualment censats un miler d'exemplars d'ànecs repartits entre els diferents espais aquàtics de la ciutat, com rius i parcs. Es tracta d'una espècie protegida, i segons va explicar l'Ajuntament «és molt comuna a tot l'hemisferi nord i amb un risc mínim de desaparició».

L'any 2015 es va produir un fet similar al parc de la Devesa i el riu Ter. Es van dur a terme un seguit d'actuacions que passen per acreditar la causa de la mort dels ànecs, ja sigui mitjançant mostres biològiques i exploracions dels ànecs morts, com també analitzant diversos paràmetres de l'aigua del rec circumdant dels Jardins de la Devesa i de la font dels mateixos jardins.

La solució

L'ajuntament va augmentar el cabal del rec de la Devesa i va ordenar una neteja extraordinària d'algues i elements vegetals, una mesura que ja es va prendre l'any 2008 quan es va produir un episodi similar. En aquell moment, va haver-hi un estiu molt càlid i sec que va afectar la qualitat de l'aigua del rec que envolta els jardis de la Devesa. Es va apuntar que es tractaria del denominat «bolutisme», una malaltia que afecta les aus aquàtiques. A Catalunya hi ha hagut altres brots d'aquesta malaltia en zones humides. Va succeir per exemple als aiguamolls de l'Empordà i al Delta de l'Ebre.

Un cop l'ajuntament va tenir coneixement de la mort dels ànecs i de sospitar que podrien haver patit aquesta malaltia bacteriana, es van aplicar mesures per intentar reduir-ne una possible nova afectació. Per aquest motiu, es va decidir incrementar el cabal d'aigua del rierol que envolta els jardins i que és el que freqüenten els animals. Amb més quantitat d'aigua i més corrent, els bacteris es dilueixen molt més fàcilment que si l'aigua està estancada i poc oxigenada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

ERC reitera que s´ha de millorar la senyalització dels punts d´interès de Girona

ERC reitera que s´ha de millorar la senyalització dels punts d´interès de Girona

El grup municipal d'ERC-MES a la ciutat de Girona ha tornat a reclamar millores en la...

Maties Martí, suplent del jutge de pau, serà el pregoner de Sarrià

Maties Martí, suplent del jutge de pau, serà el pregoner de Sarrià

Ha estat implicat al Consell Municipal de Sarrià i també a la gestora per la independència del...

Prop de 1.500 persones participen a les biblioplaces

Prop de 1.500 persones participen a les biblioplaces

Es pot gaudir de la proposta fins al 31 d'agost a la Devesa i a les instal·lacions del GEiEG de...

Els Mossos aturen dos autobusos a Girona en un operatiu policial

Els Mossos aturen dos autobusos a Girona en un operatiu policial

Els agents impedeixen l'accés a alguns habitatges de la carretera Barcelona però sense...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema