L'Ajuntament de Girona va confirmar ahir que en aquesta primera quinzena d'agost l'empresa encarregada del manteniment de les fonts del parc del Migdia, Socamex, buidarà i netejarà el vas del llac. La mesura era una actuació prevista per a abans d'acabar l'estiu però s'ha decidit avançat després de l'aparició d'ànecs morts. De fet, va ser la mateixa empresa, que treballa per a l'Ajuntament des de l'11 de novembre de 2016, la que va informar aquest dilluns de l'aparició dels ànecs morts al parc.

El regidor de Medi Ambient, Eduard Berloso, va declarar ahir que «entre el dilluns i el dimarts s'han registrat un total de 13 ànecs morts», que van ser retirats per la Brigada Municipal immediatament. Alhora, es va informar també al cos d'Agents Rurals, d'acord amb les seves funcions de control i investigació del medi natural.

Amb tot, ahir, després de la mort dels animals, l'Ajuntament va explicar que l'empresa que fa el manteniment ha comès ja tres faltes greus durant el 2017 (les sancions poden arribar als 150 euros i quan en cometen cinc en un any es pot rescindir el contracte). La primera va ser per l'estat de les fonts ornamentals del parc, que se situava fora dels nivells mínims de qualitat de l'aigua exigits al plec de prescripcions tècniques, segons l'informe tècnic de l'abril de 2017.

El motiu de la segona infracció va ser també per les condicions de l'aigua, que no arribaven als mínims exigits, i la tercera perquè no es va solucionar correctament l'avaria del brollador del parc passats 8 dies hàbils des de la seva notificació, amb la conseqüència de no haver pogut fer la neteja de la font correctament durant una setmana i no es va comunicar ni justificar a l'Ajuntament en el termini superior a les 48 hores per a la reparació de l'avaria.

El 27 de juny del 2017 es va fer una reunió a l'Ajuntament amb l'empresa Socamex, on es va acordar que es presentaria una proposta de buidatge i neteja del vas del llac del parc del Migdia i que s'augmentessin les hores i es millori el personal que fa el manteniment del llac. Tres dies després, l'empresa de manteniment va presentar un protocol de neteja del llac. Aquest es va considerar insuficient. El 7 de juliol es va posar un nou operari per fer el manteniment i va incrementar la seva periodicitat, el qual hi va ara cada dia. Durant aquest període, segons el consistori, s'ha notat la millora en la qualitat de l'aigua i així es va corroborar en les analítiques presentades setmanalment.

Tot i això, des dels serveis tècnics municipals no es va considerar suficient i, per tant, es va planificar la neteja i buidatge. Llavors, aquesta setmana han aparegut els 13 ànecs morts (a tota la ciutat hi ha censat un miler d'ànecs collverds) i s'ha obert una investigació per esclarir les causes. De moment, segons Berloso, «encara no se sap el resultat» i s'està a l'espera dels resultats.

Amb tot, i encara que la qualitat de l'aigua en principi no està relacionada amb la mort dels animals, l'Ajuntament ha decidit aprofitar per avançar la planificació que ja hi havia per buidar i netejar el vas del llac del parc. L'actuació, doncs, es preveu realitzar la primera quinzena d'agost.