Aquesta setmana han començat els treballs de construcció d'una escala per a peixos al riu Onyar de Girona que ha de permetre millorar la connectivitat entre aquest riu i el Ter. Concretament, s'està fent a sota del pont de Pedret, on hi ha una resclosa amb un metre de desnivell que obstaculitza el pas dels peixos aigües amunt i avall. El regidor de Paisatge, Narcís Sastre, va explicar ahir que aquesta millora de la connectivitat entre els dos rius afavorirà el moviment d'espècies autòctones com són les baboses, els barbs o les anguiles, que estan amenaçades i que son d'interès comunitari. El cost és de 50.000 euros que s'assumeix des del Consorci del Ter i l'Consorci del TerAjuntament de Girona El termini d'execució són unes tres setmanes. És la primera escala per a peixos que es fa a la ciutat i la previsió és que se'n facin d'altres.

El termini d'execució és d'unes tres setmanes si la meteorologia és favorable. El regidor de Paisatge i el gerent del Consorci del Ter, Ponç Feliu, van visitar ahir les obres. Ambdues institucions assumeixen a parts iguals els 50.000 euros que costarà l'obra. Des de l'Ajuntament, es va indicar que és la primera que es fa a la ciutat. Fins ara, la fauna no podia remuntar el metre d'alçada que hi ha de desnivell a la resclosa de sota el pont de Pedret, essent una autèntica barrera. Just en aquest punt és on hi ha l'aiguabarreig amb el riu Ter.

Feta amb pedres

Les obres inclouen una rampa paral·lela al marge esquerre que tindrà una longitud de nou metres amb un pendent que no superarà l'1%. El projecte constructiu té presents els diferents cabals de l'aigua en aquest punt i preveu que la passera funcioni el 90% dels dies. Segons va detallar Sastre, l'escala es fa amb un seguit de pedres des d'on se suavitza el pendent. «Els peixos podran a partir d'ara remuntar el riu, tant de baixada com de pujada», va afirmar. Aquestes estructures estan pensades per millorar la «connectivitat» dels rius i en aquest cas servirà per connectar millor el riu Ter amb l'Onyar.

El gerent del Consorci del Ter va assenyalar que aquest és un espai d'interès perquè ha de permetre que poblacions d'espècies com les baboses, l'espinós i l'anguila, juntament amb les de barbs i bagres que es troben al Ter, puguin «remuntar aigües amunt». El que es pretén és afavorir la colonització de poblacions del riu Ter fins al riu Onyar i enllaçar així els dos rius.

L'elecció d'aquest espai s'ha fet basant-se en un estudi on s'especifiquen els espais que hi ha a la ciutat amb rescloses. De fet, està previst que es construeixin altres escales la zona de la passera del Ter a Fontajau. Encara no hi ha data.