Penjats, atropellats, cremats o escorxament per extreure'ls el xip identificatiu... i així fins a mig centenar de casos de maltractament a llebrers i altres espècies de gossos de caça han estat documentats pel Partit Animalista (PACMA) i diverses associacions en defensa dels animals. En un informe presentat ahir, que inclou casos recollits en tot Espanya al llarg de set mesos, entre maig de 2013 i gener de 2014, el PACMA denuncia la violència que pateixen els llebrers quan finalitza la temporada de caça.

Segons la vicepresidenta del PACMA, Silvia Barquero, l'abandonament i el maltractament cap a aquests animals "se centra en els llebrers i la gent que els usa per a la caça" i augmenta durant els mesos d'hivern amb el final de la temporada, en considerar que ja no són aptes per a aquesta pràctica. Associacions i protectores com a Galgos Sin Fronteras, BaasGalgos o la Sociedad Protectora de Animales y Plantas de Madrid protesten davant el que consideren "passivitat i desídia" de les autoritats i exigeixen que es compleixi "estrictament" la llei i que es modifiqui el Codi Penal per augmentar la vigilància i les penes als maltractadors.

La presidència de l'associació Galgos Sin Fronteras, Cristina García, ha lamentat la falta de millores i que totes les promeses hagin quedat "en res" i ha afirmat que "el lobby de la caça és molt poderós" i aconsegueix "blindar-se" davant qualsevol moviment en contra seva. El PACMA i les associacions en defensa dels animals han fet una crida perquè la gent denunciï aquests casos i han sol·licitat la prohibició de la caça en general i especialment d'aquella en la qual s'utilitzen gossos.

Totes aquestes associacions aposten per fomentar l'adopció dels animals que han estat recollits.