El Govern de Carles Puigdemont va aprovar ahir el seu primer projecte de llei, orientat a combatre el canvi climàtic, i que inclou una nova figura tributària sobre emissió de gasos contaminants de turismes i furgonetes, la qual s´aplicarà progressivament a partir del 2018. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va indicar en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que la nova normativa «no està concebuda des d´una autonomia, sinó des d´una nació que està treballant per aconseguir el seu propi Estat; és una llei d´Estat», encara que va defensar que és una «llei perfectament constitucional».

La normativa inclou una nova figura impositiva: un impost sobre emissions de CO2 en turismes i furgonetes a aplicar de forma gradual a partir del 2018, any en el qual es començarà a aplicar en els vehicles més contaminants (més de 160 grams de CO2 per km). Per a un turisme mitjà que emeti entre 120 i 160 grams es pagarà menys de 5,5 euros, mentre que en els casos de vehicles més contaminants (per damunt de 160 grams) serien 84 euros l´any.

Quan l´impost estigui plenament desplegat, la Generalitat calcula recaptar uns 75 milions d´euros anuals, encara que Rull va aclarir que el tribut té un caràcter de «transitorietat», atès que l´objectiu d´aquest és que no s´hagi de pagar en el futur perquè ja s´hagi fet una «renovació prou potent de la flota» en pro de vehicles menys contaminants.

El conseller va explicar que més del 50% del que es recapti per l´impost (s´estima que seran 68,7 milions en turismes i 8,1 en furgonetes) es dedicarà a renovar la flota d´automòbils, que a Catalunya tenen una mitjana d´antiguitat de 10 anys.

«És totalment constitucional»

Va defensar que el nou tribut és «perfectament constitucional», encara que no va descartar que l´Executiu del PP pugui recórrer-ho al Tribunal Constitucional.

«De l´actual Govern ens ho esperem tot, perquè no actua per criteris jurídics, sinó polítics», va jutjar Rull, que va acusar l´Executiu de Mariano Rajoy de voler «laminar» l´autogovern de Catalunya.

El projecte de llei, que es portarà al Parlament, recull el treball realitzat pel Departament de Territori i Sostenibilitat en l´anterior legislatura i té com a objectiu mitigar els efectes del canvi climàtic.

Així, inclou l´«autèntic repte estructural de país», en paraules de Rull, de reduir en un 25% l´emissió de gasos d´efecte hivernacle per a l´any 2020 respecte als que hi havia el 2005, i en més del 80% el 2050, en la línia dels criteris de la UE.

El projecte estableix també que els departaments de la Generalitat, així com els ens locals, si és necessari, hauran de definir les condicions i la metodologia per fixar un consum mínim d´energia i aigua i unes tarifes socials que assegurin la cobertura d´aquest mínim vital per a la població en risc d´exclusió social.

D´altra banda, la Generalitat ingressarà aquest any un total de 48 milions d´euros per l´impost sobre les centrals nuclears, després que el Tribunal Constitucional aixequés la suspensió cautelar d´aquest impost, segons ha assegurat avui el secretari d´Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, que va afegir que aquests recursos «seran una bona ajuda per als pressupostos».