Les comarques gironines no han guanyat cap nova estrella Michelin en l'edició d'enguany de la prestigiosa guia francesa. Això sí, tampoc n'han perdut cap. S'han complert els pronòstics dels especialistes i la gastronomia de la demarcació no ha conegut cap sorpresa. Així mantenen les seves tres estrelles el Celler de Can Roca, el Miramar de Paco Pérez i Les Cols de Fina Puigdevall a Olot, mantenen les dues i Casamar, La Cuina de Sant Simon, Ca L' Enric, Ca L' Arpa, L'Aliança d' Anglès, Mas Pau, Bo.Tic, Massana, La Fonda Xesc, Els Tinars, La Llar i Les Magnòlies mantenen la seva única estrella.

La tan reclamada tercera estrella Michelin per a Madrid, on només el restaurant Zalacaín va arribar a tenir fa 26 anys, arriba ara en forma d'alta cuina d'influències asiàtiques a recaure en Diverxo, del jove xef David Muñoz.

La Guia Michelin Espanya & Portugal 2014, que s'ha presentat avui al Museu Guggenheim de Bilbao, inclou 25 nous establiments amb estrelles. En total són 171 establiments els distingits - 8 tenen tres, 19 restaurants dos i 144 tenen una- , enfront dels 158 de 2013.

Tot i que Barcelona també demanava un triestrellat, les millors notícies han arribat per Albert Adrià i el seu llegat d'elBulli, ja que tant la sofisticació de 41 º com el concepte de tapes creatives de Tiquets han merescut una estrella cada un.

Malgrat la situació econòmica, que dificulta la gestió dels restaurants gastronòmics, Espanya no ha perdut cap "déu " del seu Olimp de triestrellats. És més, suma el Diverxo de David Muño , encara que deixi fora per disgust de molts a Mugaritz (Errenteria, Guipúscoa), Santceloni (Madrid) o ABaC (Barcelona), que enguany figurava com a favorit en moltes travesses.

El restaurant de David Muñoz (Madrid, 1980), un dels cuiners més trencadors en la gastronomia espanyola actual, s'ha merescut la tercera "per la seva cuina" d'una excepcional creativitat, que fusiona diverses cuines plenes d'aromes, sabors i delicades textures", segons el parer dels inspectors de la guia vermella.

Així, Diverxo s'uneix als altre set restaurants que tenen a Espanya la màxima distinció de Michelin: Arzak (Sant Sebastià), Berasategui (Lasarte, Guipúscoa) , Sant Pau de Carme Ruscalleda a Sant Pol de Mar (Barcelona) , Akelarre de Pedro Subijana a Sant Sebastià, El Celler de Can Roca dels germans Roca a Girona, Quique Dacosta Restaurant (Dénia , Alacant) i Azurmendi d'Eneko Atxa a Larrabetzu (Biscaia).

Si en la guia de 2013 hi havia 17 restaurants amb dues estrelles, ara se sumen El Portal de l'Hotel Echaurren, a Ezcaray (La Rioja) , on oficia als fogons Francis Paniego, i MB a Guía de Isora, a l'hotel Abama a Santa Cruz de Tenerife, amb Erlantz Gorostiza als fogons. Aponiente (El Port de Santa María, Cadis ) i Ángel León , es queden amb una estrella malgrat els pronòstics.

A Paniego , que ha actualitzat la cuina tradicional que preparava la seva mare Marisa a Ezcaray, se li reconeix que "ha madurat les seves tècniques aconseguint mescles coherents, perceptibles i ben fusionades amb la història que el plat ens vol explicar" ja Gorostiza seva "excel·lent cuina basada en la gran qualitat dels seus productes, tractats amb bons coneixements tècnics i detalls innovadors".

En el grup de les dues estrelles, els responsables de la guia fan esment a tres casos especials succeïts al tancament de l'edició: el tancament de Can Fabes a Sant Celoni per problemes econòmics, al qual diuen que recorden i trobaran a faltar, la marxa de Diego Guerrero del Club Allard (Madrid) i el trasllat de Dani García al Hotel Puente Romano de Marbella (Màlaga).

La llista dels restaurants amb una estrella Michelin s'amplia a 144 amb 22 nous establiments repartits per tota la península.

Catalunya concentra el major nombre de novetats en aquesta categoria. A Barcelona, el llegat bullinià" té premi per partida doble, ja que dos dels projectes més representatius d'Albert Adrià, 41º i tiquets, aconsegueixen sengles estrelles.

El primer per "les seves 41 sofisticades creacions, combinació de snacks, cocktails i begudes, que sorprenen "i el segon per proposar "un homenatge a les tapes en cinc barres temàtiques que destaquen per la seva gran creativitat".

Se sumen al restaurant L'O de Jordi Llobet a Sant Fruitós de Bages (Barcelona), Les Moles de Jeroni Castell a Ulldecona (Tarragona), i Malena , a Gimenells (Lleida) , amb les noves tecnologies aplicades a les brases per Josep Maria Castaño. La Comunitat Valenciana compta amb quatre nous restaurants d'una estrella: El Poblet (València) , de Germán Carrizo i Carolina Lourenço , sota la batuta gastronòmica del triestrellat Quique Dacosta; Monastrell (Alacant) i la cuina mediterrània de Maria José San Román ; BonAmb ( Xàbia ) d'Alberto Ferruz , i Cal Paradís , en Vall de'Alba ( Castelló ) de Miguel Barrera .

A Astúries s'ha distingit a La Salgar (Gijón) , en el qual oficia Esther Manzano, de la mà del seu germà i dues estrelles Michelin Nacho Manzano, i Arbidel (Ribadesella) , amb el cuiner Jaume Uz.

A Toledo es sumen les novetats de La Casa del Carme, a Olías del Rey , amb el xef Iván Cerdeño , i Terra , a l'hotel Valdepalacios de Torrico , de la mà de José Carlos Fuentes .

Completen la llista arbore dóna Veira ( La Corunya ) , La Botica de Miquel Àngel Creu a Matapozuelos ( Valladolid ) , l'Hospedería El Batán de María José Meda a Tramacastilla ( Terol ) , i el restaurant Alejandro a Roquetas de Mar ( Almeria ) , on Pablo Vega recupera l'estrella perduda en la passada edició .

Malgrat els canvis d'ubicació, els barcelonins Gaig i l'Angle i Zaranda ( Mallorca ) , conserven la seva estrella perquè mantenen les seves prestacions .

Portugal suma dos restaurants en aquesta categoria , en recuperar Joachim Koerper l'estrella per Eleven de Lisboa , i l' And Vineyards ( Montemor - o - Novo , Évora ) de Miguel Laffan . En aquest llista de tots els restaurants amb estrella Michelin del 2015 pots conèixer tots els establiments i la llista de restaurants amb estrella Michelin 2015