La selecció espanyola de waterpolo es va alliberar del pes de la derrota de la primera jornada davant Itàlia amb un triomf difícil i que va exigir un treball màxim davant dels Estats Units (9-10), que encara no coneixen el triomf. Va ser un partit dens i aspre, que va acabar amb els jugadors nord-americans i la banqueta espanyola dedicant-se mútuament gestos despectius. Un gol de l'olot Blai Mallarach va deixar el partit molt complicat per als nord-amercicans amb 7-10 en el marcador i, tot i que van acostar-se fins al 9-10, Espanya va saber aguantar bé el tipus.

Després de fallar els primers atacs els dos equips, els espanyols es van avançar al marcador en la seva primera superioritat amb un gol d'Echenique que només seria l'avançament del seu gran primer quart. Una encertada intervenció de Pinedo a remtada d'Azevedo va permetre mantenir el mínim avantatge. Però de seguida el mateix jugador va aconseguir tornar a armar el braç i empatar el partit. Cupido va avançar els nord-americans, però els homes de Gabi Hernández, esperonats pels crits del porter Dani Pinedo, van disputar llavors els seus millors minuts, amb un xut al pal de Molina i dos gols més d'Echenique, l'últim en un contraatac letal. Molina es va deixar anar finalment amb el 2-4 que va posar fi al primer quart.

En el segon parcial Espanya va alternar jugades molt treballades de les quals va treure bons fruits amb errors de concentració que es van plasmar en molts canvis en el marcador: d'eixugar amb rapidesa les escomeses d'Estats Units i mantenir aquests dos gols d'avantatge a anar-se'n al descans amb empat (5-5).

Després de la represa, amb Estats Units guanyant per 7-6, la tensió es va traduir en una targeta groga a la banqueta, però Munárriz i Espanyol van permetre al seu equip començar el definitiu quart amb un marge mínim, 7-8. Espanya reservava el millor per al final: Munárriz, des de molt lluny, i el garrotxí Blai Mallarach, que va posar la signatura a una elaboradíssima jugada de tot l'equip, en superioritat, van aconseguir el màxim avantatge de tot el partit, 7-10. Una renda que va ser clau per a la primera victòria espanyola en aquests Jocs Olímpics.