No hi ha dubte que la proppassada setmana fou molt intensa per a tots els municipis turístics de casa nostra. Un d'ells va ser Roses, que no només presentà el seu producte a Fitur, sinó que assolí amb una nota molt alta el seu ingrés a la xarxa espanyola d'estacions nàutiques al costat de Ceuta i la badia de Cadis.

De la presentació de la candidatura de Roses se n'encarregà l'alcaldessa Magda Casamitjana, que anava acompanyada de tot un seguit de regidors, el president de la Cambra de Comerç de Girona i molts empresaris rossincs com en Miquel Gotanegra que significaven la unió del sector públic i privat per tal d'assolir un objectiu comú.

A part de ser una molt bona iniciativa atès que des d'ara s'endinsa en un mapa de municipis costaners, Roses ha deixat clar que quan es marca un objectiu, tot el poble treballa en la mateixa direcció i quan un projecte té el suport de la majoria de parts implicades, és evident que aconsegueix els seus propòsits.

En el marc de l'Assemblea General d'Estacions Nàutiques, la candidatura de Roses va competir amb Ceuta i Cadis i de debò que la presentació fou acollida amb una gran expectació i la majoria d'assistents qualificaren com a excel·lent la marca de la capital turística de l'Alt Empordà.

L'ingrés a l'associació posà en valor el mar i tots els esports que allí s'hi poden practicar. Potencia encara més el senyal d'identitat i reforça el calendari d'activitats on Roses ja viu esdeveniments de qualificada transcendència com el Campionat del Món de Windsurf, el Campionat Mundial de Vela classe Laser o el Campionat d'Espanya de fotografia subaquàtica.

Ara cal aprofitar sinergies i fer compatible el mar amb la promoció global no només del municipi, sinó de la comarca. Si la badia de Roses és un indret de privilegi per a la pràctica d'esports nàutics, el seu entorn com el Cap de Creus, els aiguamolls o la riquesa paisatgística de l'Albera encara són molt desconeguts per a la majoria de forasters que en un futur poden ser fonamentals per a l'economia local.

Aquest nou model en xarxa, connectat amb la resta de seus espanyoles, ha de servir per potenciar la cultura, les festes i les tradicions. El mar de ben segur pot ésser el motor imprescindible que farà possible que el conjunt megalític, la Ciutadella, el Castell de la Trinitat o les restes de la colònia grega de Rhodes siguin senyals d'identitat d'aquest idíl·lic racó de la Costa Brava i l'Alt Empordà.

En aquests moments de certa incertesa, és bo que els pobles i ciutats de casa nostra donin exemples com el de Roses. Els hotelers, restauradors, empresaris del sector i l'Ajuntament han sabut treballar plegats sota el mateix paraigües per tal d'aconseguir noves fites per al poble. Han deixat de banda les petites discrepàncies del món local i fer un pas endavant en favor de la col·lectivitat i de l'activitat econòmica. Tant de bo que molts altres en sapiguen prendre exemple de l'entusiasme i la il·lusió que Roses va saber transmetre per tal d´ingressar a la xarxa d'estacions nàutiques espanyoles. De la mà de l'alcaldessa Casamitjana, el consens i la unitat foren la clau d'una victòria desitjada.