Prou torres de fireta!

Jordi Colomeda Folgado. St. Feliu de Guixols.

No volem més torres elèctriques de fireta! Algú creu que aquest temporal hauria fet el mateix a l´interior de Catalunya? Aquí tenim una xarxa elèctrica de pa sucat amb oli. No volem sentir excuses que si la MAT, que si la línia que ve de? aquí tota la xarxa local del Baix Empordà, la Selva i el Gironès és de fireta. Oi que si ens volem fer una casa ens obligaran a fer el geotècnic i a fer càlculs per si mai hi ha un terratrèmol? Doncs per què a les companyies elèctriques no els exigim unes torres que aguantin inclemències meteorològiques que són normals? Perquè, senyors, són normals, que passin cada 10 o 15 anys de mitjana no vol dir que no es puguin preveure, que als que hem estat 3 dies sense llum i sense calefecció (8 graus de nit i tenim una filla petita) ens dolen i molt alguns comentaris i declaracions, però les companyies no perdonen els rebut ni les pujades, i vinga fer beneficis. Us proposo que cridem: prou torres de fireta!

Un bon moment per actuar

M.D. Arpa Vilallonga. Vulpellac.

Dilluns passat al matí, després d´haver quedat bloquejada durant moltes hores en un mas dels afores de Peratallada, vaig haver de caminar 5 o 6 quilòmetres amb neu fins als genolls per poder atendre els meus gossos que els tenia tancats sense aigua ni menjar. Trajecte agradable en circumstàncies normals, amb un recorregut planer, envoltat de boscos i meravelloses vistes a l´Empordanet. Però malgrat el sol radiant i la bellesa inusual de la nevada verge sobre els camps, no vaig ser capaç de seguir el camí habitual. El pes de la neu i el vent va ser tan brutal, que la destrucció dels arbres, especialment alzines i pins donava al bosc i al camí colgat de branques una visió totalment dantesca. Imaginava amb angoixa l´estat en què haurien quedat els boscos de les Gavarres i de les comarques on el temporal de vent i neu havien fet estralls.... I tot fent camí, amb la intenció de ser positiva vaig pensar que ara era el moment dels polítics, ara era el moment d´actuar, de crear llocs de treball, de muntar brigades d´homes per netejar els centenars d´hectàrees dels nostres boscos destruïts, que si no seran el futur polvorí per a la sequera de l´estiu. Però, ho faran?

Gràcies

cristina vallès orianne. figueres.

Voldria agrair públicament la dedicació del personal que atén les àvies i avis de la residència Bona Vista de Lladó, el dia de la nevada, veient la difícil problemàtica que hi hauria a la nit, amb talls de llum i de calefacció i que possiblement les companyes del torn de matí no poguessin arribar, es van quedar a passar la nit a la residència. Finalment el torn del matí sí va trobar la manera d´arribar, algunes fins i tot a peu!

Moltes gràcies de tot cor.

País tercermundista

Albert Torrà Borrat. roses.

Escric aquest carta per fer una queixa múltiple:

1. Penses com pot ser que amb una nevada com la que hi ha hagut, que era molt previsible, la veritat, ja que es donaven tots els factors perquè nevés a la costa, no es va començar a actuar fins a les 16 hores, quan les carreteres estaven impracticables des de la 13 hores. I a sobre tinguem la culpa els usuaris dels vehicles, segons el Govern, hi ha molta gent que tot i que nevi s´ha de desplaçar a la feina, ja que no estem en moment de faltar a la feina tal com està el mercat laboral. A part d´això, on estaven els camions amb la sal?? Per què no n´han tirat aquests dies per evitar el gel a les carreteres? Avui venint cap a la feina des de Roses direcció a Figueres, hi havia plaques immenses de gel, que podien provocar més d´un accident.

2. Una queixa particular: des de dilluns que no tinc telèfon fix, ens pensàvem que quan tornes la llum tornaria, però no. Quina es la meva sorpresa que ahir quan torna la llum no en tinc, truco a avaries de Telefónica i res de res, que ho intentaran solucionar però no saben quan.

El problema és que aquesta línia és pèssima, solament arriba un 1mb d´ADSL, (reals 500 kb) i sempre que plou, fa vent o en aquest cas neva, ens tallen línia (això significa que també Internet) i no ens donen cap explicació, llavors, jo hauria de deixar de pagar el manteniment, també? Truco a Telefónica i no em donen explicacions.

Visc a Roses, urbanització Les Garrigues, que està 0,5 km del poble, i no està ni aïllada ni molt separada del nucli urbà, en canvi no puc tenir garantit un servei bàsic com Internet. Estem en una societat tercermundista?

Retenció glacial

ramon riera depares. girona.

La indignació i el caos van regnar el dilluns passat, veient la passivitat dels mossos d´esquadra i de les màquines llevaneu per poder fer front a l´onada de neu que va caure en poques hores. Tot i que els mitjans de comunicació ja ens van preveure dies abans del front que s´acostava, Girona no va estar a l´altura de les expectatives. Jo vaig ser un dels molts que ens vàrem quedar atrapats a uns 5 km de la sortida de Maçanet, a l´AP-7. Estàvem tots molt nerviosos davant la probabilitat d´haver de passar la nit dins dels cotxes. Alguns dels conductors que tenien cadenes les intentaven posar sense èxit, altres esperaven fora dels cotxes, i els que podien o volien, ajudaven a empènyer alguns cotxes atrapats. Els telèfons mòbils no funcionaven, ni per trucar al 112 ni al 012. Els Mossos d´Esquadra van arribar al cap d´hores d´haver-nos quedat allà i la màquina llevaneu no podia passar entremig dels cotxes. La meva àvia, que està malalta, no es podia quedar allà, i per això, vaig demanar una ambulància als Mossos d´Esquadra, que mai va arribar. Després d´hores d´espera, vàrem aconseguir, gràcies a la màquina llevaneu, arribar al nostre destí: Maçanet. El que no acabo d´entendre és com el país no estava preparat per afrontar un problema d´aquestes característiques? Com és que no van tirar sal als carrers fins al dia següent? Com és que molts dels cotxes no anaven preparats amb cadenes? I, els que sí que en tenien, per què no les sabien posar? Aquestes són moltes preguntes que ens fem tots, però el que sí que sabem és que tothom ho va planejar malament, des de la Generalitat fins als mateixos conductors; i jo m´afegeixo dins del grup.

Mare de Neus Senyor!

ernest pibernat i bosch. avinyonet de puigventós.

Realment amb nevades com la d´aquesta setmana és quan t´adones que certament encara no estem a l´alçada del primer món. Sí, ja sabem que això no és Mali ni Burkina Faso ni Haití, però també hem d´admetre que som el furgó de cua de l´Europa civilitzada, i que en cap cas superem Grècia o Portugal, per donar un parell d´exemples. Veure com els polítics no aprenen res de res, com menteixen una vegada sí i una altra també, com cauen torres de plastilina o com el trànsit es gestiona de manera penosa no fa sinó que augmentar la teoria del sud, que diu que dels Pirineus per avall es viu en una altra dimensió, la que el poeta en deia «de Charanga y Pandereta». I és cert. Mal ens pesi. Sentir polítics afirmant que no hi ha pràcticament ningú atrapat a les carreteres i que els trens funcionen perfectament em sembla primer de tot, de mal gust, i de segon, una falta de respecte als milers de persones que van patir la mala informació i la incapacitat dels dirigents.

Ja sé que la nevada va ser forta, ja sabem que pot haver-hi complicacions, però trenta hores o més sense serveis bàsics no és de civilitzats, però per sort, la gent és més solidària del que podríem pensar.

Imagineu-vos per un moment que aquí patim una catàstrofe tipus la d´Haití o la de Xile; necessitaríem vint anys per refer-nos, segur.

Catambia?

joan muñoz torres. anglaterra.

Després de diversos dies sense saber res d´ells, he pogut comunicar amb la meva família, sí, ja ho sé, no viuen al tercer món... bé, ja no estic segur. No m´estranya gens com van les coses, com maltracten el ciutadà, la manera prepotent de gent com Saura i Boada... em sento orgullós de ser català, però m´entra fred de pensar on anirem amb aquesta gent, que no marxa ni amb lleixiu, tot i el que hi ha a la recàmera...en fi, a Anglaterra també n´hi ha, de coses, tot i que aquí és dimiteix força més. Desitjant-vos sort i paciència... per cert, on és el defensor del poble?

Cinisme en directe

rafael fernandez. figueres.

Ens informen amb prou temps des de TV3, la nostra, TV1, la dels altres, per Internet, als diaris, etc.. que ens arriba una nevada que ja ens podem calçar...

I, efectivament, passa, arriba la nevada i arriba com ens han dit i encara amb més mala llet de la que ens han dit.

Fem el que bonament podem esperant, per aquella regla de tres, que els serveis d´emergència estiguin a l´altura de les circumstàncies i ens ajudin quan arribi el moment.

I què ens trobem? Que segons les darreres paraules del senyor Boada, aquest senyor que s´escotla quan parla i que no ha parat de mentir des d´ahir (que fins i tot Catalunya Ràdio ha hagut de clarificar que les dades que aquest senyor donava no eren correctes... gràcies Manel Fuentes per dir-nos la veritat), la culpa és nostra i només nostra, que si els trens han quedat avariats és culpa nostra per anar amb tren, que si hem passat 12 hores a la carretera també és culpa nostra, que si no tenim llum ni aigua també és culpa nostra i, en aquest cas, de Red Eléctrica i Fecsa Endesa, per no tenir torres més fermes i cables més forts...

No ha gosat dir que la culpa real és seva, per no ser capaços de posar en marxa protocols de prevenció, que les llevaneus no eren al seu lloc, que molts pobles van poder obrir carreteres perquè els pagesos amb els seus tractors van fer la feina que la Generalitat i Protecció Civil havien d´haver previst... que la sal no ha arribat a molts llocs i si hi ha arribat és per la feina dels ajuntaments... que sí que s´hi han trencat les banyes...

Sr. Boada, plegui i pleguin també els que tenien l´obligació de prevenir, no de fotre culpes després. Pleguin tots, que n´estem farts, de la seva constant manipulació de la realitat per al seu propi interès.