L'Arnau és un bon exemple de noi actual, té 237 amics al Facebook. Si volgués ara hi podria afegir la guàrdia civil. Segurament ell també coneix la història que s'explica sobre el tema. És una llegenda urbana de tant d'èxit com la de la dona morta del revolt, o que la beguda famosa de bombolles neteja les canonades de casa, o que si se n'aboca damunt d'un tall de carn, el desfà com si fos de paper. Un paio arriba als 1.000 amics al Facebook. És un senyor dinàmic, d'èxit, assessor tècnic per a empreses amb un nom molt llarg que defineix una feina d'aquestes tecnològiques, que està a l'última, i per celebrar la fita, decideix fer una festa amb els seus 1.000 amics. A la festa hi acaben anant set persones, que són la gent de carn i ossos, els amics reals d'aquest senyor. La resta són amics virtuals.

Avui a la xarxa hi ha més desinhibició que al món real. Hi ha uns nois i noies que es fotografien mig despullats, per lluir pitrera o musculatura acabada d'aconseguir al gimnàs. I encara hi ha alguns carques que no ens fa massa gràcia pensar que una filla pròpia pot mostrar els seus encants corporals a la vista dels seus amics i de tots aquells que passin per la pàgina en qüestió. Trobem la Maria amb fotos que s'ha fet a Punta Cana, davant la porta de Brandenburg o a les cascades de l'Iguazú. La trobem amb les amigues submergida en un estat etílic important. I la trobem raonant i discutint temes de política o de drets humans amb la seva força característica. Pengem, amb aquella alegria de la vida, els racons de la nostra intimitat al món mundial. Hi ha portals per lligar, per practicar sexe o debats de practicants de submarinisme. Internet trenca les barreres de la intimitat i provoca certes pors entre aquells als quals ens agrada meditar les transformacions del món i les seves conseqüències.

Ara que parlem tant de la crisi de valors, sembla que en l'època actual, la dificultat real és fixar uns valors, unes pautes que la gent entengui que responen a unes pautes ètiques i morals mínimes. S'acusa tot sovint els alemanys de classistes, però la seva vocació de prestigiar les carreres o les professions liberals, fa també que la gent d'estudi i formació gaudeixi d'una respectabilitat que aquí, en el regne del campi qui pugui i de l'igualitarisme mal entès, tots som igual en el sentit més baix del terme, no gaudim.

Sigui com sigui, l'Internet és un canvi tan gran que modifica els comportaments i la manera de veure el món, i no fan falta llegendes urbanes per veure-ho i comprovar-ho cada dia. I ho diu algú que encara no s'ha afegit al portal on tots els catalans expliquem les nostres intimitats.