Més vigilància

al Cap de Creus

PERE VEHI i CONTOS i 160 signatures mÉS. cadaquÉS.

El Govern de la Generalitat anuncia que ha destinat més de 700 inspectors per tal de controlar el compliment de la llei antitabac 42/2010 de 30 de desembre en els locals públis. Amb aquesta mesura, anunciada en diferents mitjans de comunicació, a Cadaqués hi estem d´acord, però també demanem que tan sols un petit percentatge (1%) d´aquests inspectors siguin destinats a controlar ses aigües marítimes del Parc Natural de Cap de Creus.

La poca eficàcia en les tasques de vigilància de la direcció del Parc ha comportat, entre d´altres, la desaparició pràcticament total des musclos i ses garotes a mans des pescadors furtius. Sabem que la resposta seran xifres, estadístiques... però la realitat a Cadaqués és molt diferent. La percepció local és que tenim un Parc Natural virtual i no real.

Civisme? Ai no! Cinisme

HÉCTOR MARTÍNEZ ROMERO. SALT.

Llegeixo entre sentiments de decepció i escepticisme els comentaris dels meus veïns sobre la notícia que publica aquest mateix diari (abans-d´ahir diumenge) sobre la manifestació que va tenir lloc a la vila (Salt) i no puc fer altra cosa que comprovar que els insults dirigits a polítics i a l´alcaldesa, entre d´altres, barrejats amb les respostes que ­freguen la xenofòbia i el classisme d´alguns vilatans a certes preguntes (maquiavèl·licament pensades amb anterioritat) per alguns periodistes desplaçats fins a la zona fan que em plantegi si Salt és, a dia d´avui, a més a més del focus d´atenció de totes les mirades, el poble amb més cínics (que no cívics!) de la demarcació.

Brutícia al nucli històric

de Palamós

Alicia San Miguel. Palamós.

Vull denunciar la situació que patim els veïns de la plaça del Forn, situada a esquena de l´Ajuntament de Palamós amb el qual s´ha intentat dialogar des de fa un any, per la concentració de contenidors d´escombra­ries, on s´acumulen per terra totes les escom­braries del nucli històric i turístic i que gavines, rates, gats, escarabats i formigues ajuden a escampar. Creiem que l´Ajuntament manca de la voluntat per resordre-la i que el model de ciutat que defensen ha de resoldre aquest problema amb uns equipaments fo­ra d´aquest recinte i que assegurin les condicions higièniques mínimes per als veïns.

«Cel-Purgatori-Infern»

dolors cabratosa i teixidor. salt.

Fa uns dies escrivia sobre la fastuositat en la Celebració Eucarística vaticana de Cap d´Any, amb contrast amb la senzillesa del Pessebre, plasmat al bell mig de la plaça de Sant Pere. Avui, m´atreveixo a escriure sobre la «fastuositat de la Paraula», allunyada de tota lliçó moral, d´aquest prestigiós teòleg –el Papa– quan ens convida a buscar l´essència fonamental del cristià: Déu. El Papa manifesta sobre el Purgatori i l´Infern: «foc que purifica l´esperit en el camí cap a Déu»... «experiència interior de l´home en el camí cap a Déu». Les dues definicions s´allunyen ben bé del lloc, espai de l´univers que –les persones de certa edat, recordarem– ens havien plastificat amb figures tan tètriques, com les de Dante Alighieri... I, d´aquests temes, el Papa en parla de manera ben diferent, parla d´espiritualitat, de buscar en el nostre interior aquest Déu que dóna força per actuar en la lluita personal i en la possibilitat d´accionar cap als altres, tot practicant, en aquest món, la pau i la justícia, fent realitat les paraules de Jesús, el qual ens va venir a dir, amb aquests manament, qui era Déu, : «...Estimeu-vos els uns als altres» Jn 13, 34.

Felicitem-los

isabel palomeras roca. girona.

Al cap d´un temps de no sortir per gaudir dels bells paratges que tenim a Girona hem pujat al turó de Sant Miquel, emplaçat a la Vall de Sant Daniel. Una sorpresa molt agradable em dóna peu per escriure aquesta carta: els camins totalment nets, baranes de fusta en llocs perillosos per prevenir, plantatge de flors i cireres d´arboç, una maravella. I tot projectat per un grup de voluntaris amants de la naturalesa. Creiem que es mereixen una felicitació pública.