Que ho paguin els toros!

Henry Ettinghausen. (La Pera)

Fa quatre dies vaig llegir el següent titular: «La presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, ha declarat aquest matí que no donarà suport als pressupostos de la Generalitat per al 2012 si el Govern de CiU no estableix una moratòria a la prohibició de les corrides de toros.» Sembla mentida que, per al PP, el dret a seguir torturant i matant braus sigui suficientment important perquè arribi a fer-ne una condició imprescindible per votar a favor dels pressupostos d´una nació de set milions d´habitants.

Estic emprenyat

Ramon Rovira i Regàs (Sant Dalmai)

Acabo de llegir el Diari i estic a­lar­mat. Segurament emprenyat. Veig que el Departament de Sanitat s´adona que li falten diners per arribar a final d´any. I veig que ha trobat una manera senzilla d´arranjar-ho: rebaixar un altra cop el sou dels metges. Ja és la segona. Retalla les guàrdies, segurament innecessàries, tanca quiròfans i plantes, segurament innecessaris, allarga les llistes d´espera, segurament ens ho mereixem i la meva pròstata no es pot operar amb l´equip de làser més modern, perquè el lloguer és molt car. Ens ho mereixem tot per malgastadors.

Als nostres governants, no se´ls acut retallar els sous dels polítics endollats a les Diputació, als ajuntaments i consells comarcals. Són intocables. Formen part de la mateixa llopada. Si perden les eleccions, els col·loquem d´assessors. Això sí, cal vetllar que el seu sou no baixi dels 60.000 €. Han de viure dignament!, els nostres polítics. Ni suprimirem cap ens dels esmentats: si no tenen diners ni poden fer res, menys feina. A final de mes tots a cobrar.

No deixarem d´enviar el 10% del nostre PIB (la riquesa que Catalunya produeix cada any) a Madrid, sense retorn. Els que manen més s´enfadarien!

I l´alcaldessa del meu poble, de 3.000 habitants, s´augmenta el sou un 18%, fins a 38.000 € l´any. Per això no calen estudis, ni oposicions ni res. N´hi ha prou de guanyar les eleccions per 60 vots! Ara ja cobra més que el metge del poble, que cuida la nostra salut.

País!, que deia en Forges.

Pescadors furtius: tots ells si us plau

Sergi Perez Hernandez. (Barcelona)

Sembla prou raonable el president de la Confraria de pescadors de Palamós en manifestar a Diari de Girona el dimecres 21 de setembre que «pateix la competència dels pescadors submarins furtius» i que «cal protegir l´activitat pesquera professional». El que no s´entén gaire bé és, per exemple: Per què no es refereix a tota la pesca furtiva que els perjudica, i només apunta a la pesca submarina a pulmó lliure? No seria raonable actuar també contra la venda il·legal de peix capturat per la pesca recreativa amb embarcació o des de la costa, practicada per 20 vegades més aficionats? No seria també raonable denunciar els pescadors professionals jubilats que ­segueixen pescant amb matrícula de llista 3a (pesca professional) a l´embarcació, venent el peix directament a restaurants i no pagant impostos de cap tipus? No ho seria també perseguir la venda directa de les captures sense passar per la llotja de Palamós, per tal d´assegurar un preu més alt, no pagar IVA i cobrar -el pescador- en diner negre? - parlant de competència deslleial i furtivisme, cal assumir compromisos per respectar el medi marí des de tots els sectors, el d´esbarjo i turisme i també el pesquer professional: és molt fàcil demanar la reserva marina de Palamós confonent a l´opinió pública amb raons conservacionistes, quan en realitat es tracta d´una reserva marina d´interès pesquer que, en resum, no pretén la protecció d´espècies ni hàbitats, sinó la protecció d´una espècie anomenada pescador professional, que no viu potser en el món real, a costa de prohibir l´oci, turisme nàutic i, per què no, pesca d´esbarjo, activitats tant o més respectables i regulades per les lleis estatals i de casa nostra i que generen deu vegades més riquesa i benestar econòmic a la societat catalana... Reserva o reservat per a vostès?