La fe i les obres, un exemple: Càritas

Jesús Domingo Martínez. (Girona)

El passat dia 12 d´octubre hem sabut que Càritas ha invertit 247 milions d´euros durant l´any 2010. Aquesta xifra dóna compte del volum de projectes gestionats i dirigits, dins i fora d´Espanya, a través dels quals s´han pogut atendre les necessitats de gairebé sis milions i mig de persones. D´entrada l´enhorabona per l´excel·lència dels qui transformen en obres l´amor incondicional de Jesucrist per ca­da home i, de manera especial, per als més necessitats. És un orgull comprovar que el compromís dels donants, catòlics o no, es manté encara en moments d´especial duresa econòmica. I és, així mateix, una satisfacció constatar que la xarxa de solidaritat que Càritas teixeix en la societat espanyola dóna fruits, també fora de les nostres fronteres.

S´intenten assolir responsabilitats

Joan Janoher i SadurnÍ. (Forallac)

És així de clar l´enunciat, sembla com si les dificultats econòmiques tinguin la solució a l´abast dels nostres polítics. Pel que fa referència al greu problema existent, aquests intenten ara, mitjançant els seus missatges, de vendre´ns fum; però això no deixa de ser més que una cortina de dubtes per als electors. Ningú te clar quin és l´objectiu prioritari del problema que ells mateixos varen generar.

Aleshores, i de cara al panorama tan incert que tenim, cal preguntar-se: De veritat creuen vostès en la resurrecció de l´economia, senyors? Potser tenen la vareta màgica per eixugar tots els dèficits actuals? En cas de ser així, per què s´ha arribat a caure tan baix, que no ens podem permetre cobrir en bona part les despeses? Crec en bona mesura que tots plegats en són responsables i que ara no és el moment de fer demagògia gratuïta.

Tots vostès, senyors polítics, haurien de compartir la mateixa consigna de programa electoral. Si no ho fan, en sortirem escaldats, atès que ara mateix pengem d´un fil, econòmicament parlant. Llavors, amb aquestes perspectives i ànsies de poder, no poden defugir de les seves responsabilitats, com tampoc predicar en un desert àrid per cercar només potenciar els seus egos personals. I com molt bé deia Jesús, a les seves mans encomanem la nostra existència.

Any Europeu del Voluntariat 2011

Francesc Xavier Vilosa i Sànchez. (Girona)

El proppassat dimecres tingué lloc a l´Hotel d´entitats una tarda de conferències i debat, organitzada per Despiral entitat de Serveis. Un dels conferenciants intervinents fou el senyor Joaquim Millan i Alegret, director d´Eurolocal i secretari general del Consell Català del Moviment Europeu, que parlà del voluntariat a la Unió Europea.

Em permeto destacar els aspectes positius que va destacar del voluntariat: afavoriment del diàleg intercultural i religiós, integració dels immigrants, ciutadania activa, protecció del medi ambient, oportunitats d´aprenentatge, millora de l´ocupació, envelliment actiu, solidaritat, construcció de la identitat europea, inclusió social i promoció dels drets humans. Un dels mitjans de conèixer i reconèixer el voluntariat és mantenir-lo viu. I la UE ho afavoreix espe­cialment aquest 2011: (www.europe.eu/volunteering, www.eyv2011.eu).

Quina cara fa el candidat socialista?

Eduard Boada Gil. (Girona)

Ha començat la campanya electoral i a Girona coincideixen penjats dels fanals els cartells amb les cares dels candidats per Girona amb els de les Fires de Sant Narcís i els circs que tenim a la ciutat. Algunes cares són conegudes, com les d´en Xuclà i en Millo. És un plaer conèixer la substituta d´en Francesc Canet i el candidat per ICV, a qui els demano disculpes perquè encara no m´he quedat amb els seus noms però hi haurà temps per fer-ho. Però m´he emportat un desencís en tornar a veure la Carme Chacón. A la campanya de les eleccions de 2008 també ens van fer el mateix. No és que no faci goig penjada dels fanals, però si no ho tinc mal entès és la candidata per la província que tenim al sud. A mi m´agradaria saber qui és la persona designada pel PSC per atendre els assumptes gironins a Madrid i poder-li demanar per com va la qüestió de la N-II, etc. Ja es veu que la Carme Chacón deu ser polivalent i omnipresent però més aviat sembla com si els diputats socialistes per Girona no solament siguin una sucursal del govern de Madrid sinó que també ho siguin de Barcelona. Ens faria algú el favor de mostrar-nos el nom i la cara del candidat socialista per Girona? O potser prefereixen que practiquem la fe cega en la cabdill d´Esplugues de Llobregat?