Centenars i centenars de persones -algunes fonts apunten que en van ser set mil- van protagonitzar ahir una de les manifestacions més multitudinàries que es recorden a la ciutat de Girona. I és que les últimes decisions econòmiques de l'Executiu que presideix Mariano Rajoy afecten molts i molt diferents sectors de la població, que van sortir al carrer per fer sentir la seva veu contra les retallades. Funcionaris, assalariats, autònoms, aturats, petits i mitjans empresaris -la classe mitjana, en definitiva- s'han vist afectats per mesures com la puja de l'IVA, la supressió d'una paga, la reducció del subsidi... i d'altres, que ahir mateix eren ratificades al Congrés dels Diputats per la majoria absoluta del PP. Manifestacions similars i sempre multitudinàries es van produir en moltes altres ciutats de Catalunya i de la resta de l'Estat espanyol, evidenciant que hi ha un ampli descontentament social amb la política econòmica del Govern. Els sindicats han anunciat que les mobilitzacions continuaran en les properes setmanes, encara que no hi ha indicis que facin pensar que aquesta mena d'actes faran variar el full de ruta que Rajoy ha adoptat, ja sigui per convenciment propi o per imposició d'instàncies europees.

A Girona, la manifestació d'ahir va coincidir en el temps amb la presentació del darrer Anuari Econòmic de La Caixa, que ofereix dades demolidores sobre els efectes de la crisi a la demarcació: entre els anys 2007 i 2011 s'hi van perdre 5.288 establiments comercials. L'estudi constata, així, la duresa de l'ajust per al sector comercial minorista gironí, que se situa en el pitjor nivell en 16 anys pel que fa a nombre de locals.

Segons el mateix treball, la crisi també s'ha deixat notar en l'activitat industrial i de la construcció, que ha perdut un 15% dels seus establiments en cinc anys, mentre que la restauració també pateix una caiguda important: el 2011 hi havia a Girona 5.560 bars i restaurants, un 21,1 per cent menys que cinc anys abans.