el Congrés és ara mateix una mena de fortalesa envoltada d'un fossat de tanques metàl·liques ple de Robocops armats fins a les dents. Ses senyories, a dins, es protegeixen de nosaltres, és a dir, de qui els hem votat, de qui els hem portat allà perquè ens representin. Ses senyories han agafat pànic als ciutadans als quals deuen el seu escó i els seus privilegis, que no són pocs en els temps que corren i en comparació als del ciutadà mitjà. A Jesús Posada, president del Congrés, li sembla normal que els representants es defensin d'aquesta manera dels representats, com si visquéssim en una dictadura en la qual els polítics, lluny de servir a la ciutadania, serveixen interessos forans. Potser el que passa és això, que el dèficit democràtic és de tal calibre que els diputats han deixat de representar els qui teòricament representen.

A Jesús Posada, dèiem, li sembla llavors normal presidir amb armilla antibales les sessions parlamentàries en què la gent del seu partit criden "que se jodan" als aturats i aplaudeixen Rajoy quan assota les classes més necessitades. Li sembla normal que les forces de l'ordre (encara les anomenem així) escorcollin les dones dels miners de la manera obscena que ho van fer l'altre dia. Li sembla normal que hàgim convertit el ciutadà mitjà en un presumpte terrorista. Vet aquí un país de cinquanta milions de terroristes (tants com habitants) disposats a atemptar contra els polítics als quals han elegit en unes eleccions aparentment democràtiques fa menys de vuit mesos.

Pregunta: S'han tornat bojos o es tracta d'un problema de mala consciència? Hi ha raons per a aquesta mala consciència? Resposta: Sí, s'han tornat bojos i els sobren raons per a la mala consciència de què són víctimes, ja que van començar a mentir un any abans de guanyar les eleccions i no han deixat de fer-ho des d'aleshores. Montoro acaba de qualificar la baixada de sou dels funcionaris de "retraïment de la paga". És a dir, que el fossat és cada dia més ample i cada dia hi ha més Robocops amb més fusells. Això es posa lleig.