El Govern espanyol regalarà el permís de residència als estrangers que comprin un pis d'almenys 160.000 euros. És una forma de dir-ho. L'altra és que el Govern espanyol ven permisos de residència a 160.000 euros i a sobre et regala un pis.

Ja no es pretén que vinguin estrangers qualificats. Ni tan sols amb ganes de treballar i llaurar-se un futur. Ni amb absència d'antecedents penals. Del que es tracta és que vingin estrangers milionaris, si posgués ser russos i xinesos -el Govern ha declarat sense rubor que és a aquests als quals va destinada l'oferta-, i de l'origen de la seva fortuna no en volem saber res. Pagui vostè i pari les dues mans, que en una li posem els papers de residència i a l'altra les claus del pis, situat allà on més li agradi. Inclosa primera línia de mar, que per això hem modificat la llei de costes.

Què hi guanya Espanya? Hi ha tres possibilitats. A) Els russos i xinesos que comprin el permís de residència + el pis són empresaris modèlics que es moren de ganes d'invertir a l'Estat espanyol creant riquesa i llocs de treball (vagin a saber per què volen en aquest cas un permís de residència, espanyol per a més inri). B) Són empresaris, ehem, menys modèlics, que podran blanquejar diners que han fet no recorden com (i millor no preguntar gaire). I C) els bancs ja no saben què fer per treure's del damunt l'estoc de pisos i se'ls ha de continuar ajudant. Naturalment la C és compatible amb les anteriors, especialment amb la B, ja que la A l'he inclosa per riure.

Veient com i en favor de qui actua el govern, sortiria més fàcilment de la crisi amb l'oferta inversa: cobrar 160.000 euros a tot espanyol que vulgui desfer-se del permís de residència, nacionalitat, DNI i passaport, tot alhora. Hi hauria cues. No només de catalans independentistes sinó d'espanyols que n'estan fins al barret de polítiques classistes a més d'inútils. 160.000? Una ganga.

De qui es ven per diners se n'ha dit sempre una puta. Espanya ho és d'alt estanding, que encara hi ha classes.