Desconec si cap altra regió mediterrània o cap altra destinació estiuenca d'arreu compta amb l'allau de concerts, festivals, festes (incloses les "Majors") i actuacions de tota mena, que ens envaeixen durant els mesos més "calents" de l'any a casa nostra, però crec que no exagero si afirmo que durant unes setmanes la Costa Brava és, com en altres èpoques, París, Berlín, Londres o Nova York, una de les capitals culturals del món. Tant la quantitat com la qualitat dels espectacles que se'ns ofereixen des d'escenaris íntims fins a grans muntatges operístics, és extraordinària i és literalment impossible veure-ho tot.

Però a més, la Costa Brava ofereix platges paradisíaques, paratges naturals de bellesa incomparable, condicions immillorables per a la pràctica d'esports nàutics o a l'aire lliure i relaxació de qualitat, en lloc de mitjans de transport soterrats, pol·lució, gimnasos tancats i estrès. Només falta afegir que molts dels "nostres" museus son col·leccions d'obres (romàniques, medievals o gòtiques) que s'exhibeixen sota el cel, que som la capital mundial del surrealisme, i que la nostra terra inspira un nombre infinit d'artistes contemporanis, per completar la llista de les característiques úniques d'una destinació de somni.

I si amb tot això no n'hi hagués prou, la Costa Brava probablement també és la millor i més notòria cuina del món. Des que fa 11 anys 900 experts d'arreu hagin començat a elaborar el llistat anual dels 50 millors restaurants del planeta, mai hi ha hagut menys de dos gironins entre els deu primers i fins a sis vegades (cinc El Bulli i ara El Celler de Can Roca), un menjador "nostre" encapçalà el rànquing. Fins i tot la "competència", la "Guia roja" Michelin, reconeix la nostra regió com la més "estelada" per habitant de la terra (França exclosa, és clar).

I què fem nosaltres? Doncs deixar la promoció de tot aquest patrimoni d'incalculable valor en mans d'uns polítics mediocres sense idees ni formació, que s'estimen més sortir als diaris al costat de resorts artificials tipus Barcelona World o Eurovegas, que promocionar com es mereix la que probablement és la millor destinació turística del món i que permeten que uns quants milers d'immigrants il·legals converteixin els nostres carrers en impresentables escenaris de mercadeig i conflicte, mentre multen per bajanades emprenedors que contribueixen al conjunt. De fet, són tan inútils que creen cada cop més regles i ordenances per dissimular la seva incapacitat per reconèixer l'esforç individual, fins que arriba alguna distinció de renom. Llavors corren com l'Usain Bolt per sortir a la foto.