Al bon Nadal gironí

Lluís Girbau Masssana. girona.

Descomunal voracitat recaptatòria del consistori gironí eliminant prop de 500 places d´aparcament lliure convertint-les en aparcament de zona blava. Més de dos milions d´euros per canviar a incòmodes contenidors antidrapaire. Voreres brutes -especialment al Barri Vell- amb pestilents orins a cada cantonada, amb enganxosos xiclets negres acompanyats de cagarades i burilles. Estrets carrils bici incòmodes per als ciclistes i molestos per als vianants, amb força trams creuats al Carme i a l´Emili Grahit. Circulació en ziga-zaga a la Creu, per mal disseny dels aparcaments blaus en bateria. Freqüents ressalts trencaamortidors molt concentrats al carrer Rutlla. Boterudes i deformades rotondes amb traçats impossibles a Regio Emilia i a Lluís Pericot. Semàfors descoordinats en trams d´Emili Grahit i de Jaume I. Impostos, multes i grua desorbitats. Conflictes veïnals i empresarials pels horaris nocturns mal gestionats. Incompetència organitzativa en el trajecte de la cavalcada de Reis amb recorreguts per carrers paral·lels que convergeixen, caient en els mateixos errors comesos a l´exposició de flors. Hortera trenet turístic vermell que «canta» fora de to. Somnis de grandesa d´un quixotesc alcalde cunero que no sap diferenciar un cònsol honorari, un consulat, d´una ambaixada. Fa la recepció del cónsul honorari amb honors d´estat. L´alcalde de Girona es deu pensar que en sap tant de tot, que ni tan sols li cal consultar. Girona no es mereix això! Nadal, torna.

La llei natural és per a tot ésser humà

Pedro J. Piqueras Ibáñez. girona.

Davant la situació que certs moviments, teòricament progressistes, estan creant amb relació al dret a la vida dels més indefensos, jo em pregunto: Quina és la raó de fons de tot això? Opino el se­güent: els éssers humans venim al món perquè es van reunir totes les condicions perquè fos possible, a més alguns pensem que perquè Déu així ho vol, i perquè no se´ns oblidi, s´ha gravat en cadas­cú de nosaltres -blanc, negre o groc- un segell indeleble que és la llei natural: «Cerca el bé i allu­nya´t del mal» és el primer principi d´aquesta llei. I ens ha posat com un fort timbre al nostre interior que es diu consciència que ens avisa quan ens sortim d´aquesta regla. Però què passa amb alguns de nosaltres? Doncs que per no sentir el timbre (el principi natural), tirem tones d´escombraries a sobre. En aquest moment, ja tot s´hi val i perdem la nostra dignitat deixant de ser humans i ens comportem com he descrit.

Que no s´oblidi: la llei natural és per a tot ésser humà que ve al món, sigui posteriorment cristià o no creient. I en darrer lloc, però penso que és la causa més important, és que al nostre país moltíssimes persones que van rebre al seu dia la gràcia incomparable del Baptisme i per tant són cristians, de fet viuen com si Déu no existís. Han deixat de pensar-hi, no tenen en compte els seus mandats i la seva ajuda constant quan la hi demanem humilment. Han oblidat que és un Déu que «perdona» i que ha donat la seva vida per nosaltres a la creu i que no ens abandona mai. I, per tant, quan es plantegen aquests problemes, propis de la nostra fragilitat gairebé sempre, en comptes de demanar ajuda a Déu per respectar aquesta vi­da que està trucant a la seva porta, i criar i estimar-la, van a un metge innoble que l´elimini. En resum i sens dubte és la pèrdua de Déu una de les causes per les quals come­tem tantes atrocitats com dema­nar que sigui dret humà matar l´humà més indefens i innocent.

Podar inutilitats

kim durall. banyoles.

Il·lús si creus que l´independentisme arreglarà problemes. El mal del país són els gairebé prop de mig milió de polítics que dessagnen el país amb els seus sous de privilegi. Ells són el proble­ma, ni creen riquesa ni l´administren, perquè redunden repetits indignantment per tot arreu.

Podar inutilitats és el primer. Ells mai ho faran