El passat dimarts 16 de juny, a la Sala d'actes de la Cambra de Comerç de Girona, es presentà el volum Aportacions catalanes universals (Pagès editors). La presentació anà a càrrec del Sr. Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona, i del Sr. Joan Amorós, president de la Fundació Occitano Catalana, l'entitat que ha dut a terme la tasca de coordinació i de supervisió global de l'edició.

Volem parlar d'aquest llibre, que compta amb una excel·lent introducció de l'enyorat Joan Triadú, perquè és una realització magna. El seu propòsit queda ben palès en el preàmbul: «Fer coneixedors els ciutadans de Catalunya, i d'arreu del món, de les aportacions al progrés general de la humanitat dutes a terme pel poble de Catalunya en el decurs de la història en tots els camps d'activitat que n'han ultrapassat les fronteres».

Es tracta d'una obra veritablement col·lectiva, tant perquè rere seu hi ha diferents autors com pel nombre d'aportacions que presenta -un total de 223-, les quals estan classificades cronològicament i per temàtiques.

En passar les pàgines d'aquest llibre hom s'adona que, veritablement, Catalunya és un país que ve de lluny, amb arrels fondes, obert al món i que, malgrat que la història no ens ha estat fàcil en el decurs dels segles, hem estat capaços de transformar els contratemps i les dificultats en contribucions al servei de les persones i del progrés mundial. I això des de l'esforç, la sensibilitat, la imaginació creativa, la lucidesa, el talent i la vocació de qualitat.

Heus ací algunes de les aportacions que volem esmentar: l'astrolabi més antic del món occidental; les assemblees de pau i treva; la compilació de dret comú a l'alta edat mitjana; el primer Parlament; l'Atles Català; el Llibre del Consolat de Mar; la màquina d'assecar cafè; la primera nau submarina; el mesurament de la composició de l'aire, el tractament de fractures de guerra; la creativitat en l'art culinària; Diada de Sant Jordi, festa del llibre i la rosa; la Declaració Universal dels Drets Lingüístics...

Aportacions catalanes universals és un llibre l'aparició del qual s'escau molt, tant perquè és necessari i útil, com perquè suposa una magnífica carta de presentació de Catalunya arreu del món, cosa que fa merèixer admiració i respecte. També, perquè, sense cap voluntat de caure en el cofoisme i la supèrbia, genera autoestima i confiança als nostres conciutadans en un moment crucial de la nostra història.