Els 8 "grans" de la gastronomia espanyola són Joan Roca, d'El Celler de Can Roca, Arzak, Martín Berasategui, Akelare, Azurmendi, DiverXo, Sant Pau, de Carme Ruscalleda, i Quique Dacosta. Els 8 figuren en el quadre d'Honor de la Guia Roja Michelin d'Espanya i Portugal. Els 8 llueixen 3 estrelles en aquesta darrera edició.

David Muñoz, un xef qualificat de surrealista, capitaneja el Restaurant DiverXo, l'únic amb què compta la capital d'Espanya amb 3 estrelles Michelin. El restaurant de Muñoz està decorat amb al·legories de porcs. És evident que els clients musulmans no hi són benvinguts! Per això l'anomenen cuiner provocador... Un s'hi pot sentir a gust...

Molt més diguem-ne elegants o "convencionals", segons es miri, són els tres pilars d'El Celler de Can Roca, de Girona; Joan, Josep i Jordi. És el cau de tres professionals, modestos i treballadors, que amb l'esforç del dia a dia han anat situant el seu restaurant en un lloc d'honor dins de la gastronomia d'elit. En 2013, Can Roca va ser classificat com el número u del món per la prestigiosa revista londinenca Restaurant. El 2015 ha renovat aquest títol.

El Sant Pau, a la localitat de Sant Pol de Mar, és el segon restaurant català que figura entre els grans d'Espanya. Carme Ruscalleda elabora cuina d'inspiració tradicional, amb tocs de modernitat molt ben administrats. Ben acompanyada per Antoni Balam, el seu marit.

I el lloc d'honor de la Michelin el conclou Quique Dacosta, de Dénia. Està classificat entre els 50 millors del món per la revista Restaurant. El jove cuiner conjuga especialitats d'avantguarda i clàssiques, amb forta presència del peix i els arrossos.

Al País Basc hi ha el gran Arzak. Aquest va ser el primer d'Espanya a ostentar les 3 estrelles. Juan Mari va posar sobre la taula una nova cuina basca basada en la creativitat i la "tecnocuina". La casa on s'ubica el Restaurant Arzak va ser aixecada per ser celler i taverna. Després passa a ser una casa de menjars. El 1966 pren les regnes de la cuina Arzak, i el situa al cim de tot.

Pedro Subijana és un altre dels estrellats a la Michelin amb la màxima puntuació. El magisteri i perfeccionisme del basc ha catapultat el seu restaurant, Akelare, al cim de l'alta gastronomia d'Euskadi.

Martín Berasategui, per la seva banda, ?reu?neix en el seu treball passió, talent i creativitat. És el xef espanyol amb més estrelles -amb la Carme Ruscalleda. En total, 7, repartides al seu restaurant de Lasarte, i en els dos restaurants de Barcelona i Tenerife.

Azurmendi, l'últim dels quatre restaurants bascos amb les preuades 3 estrelles Mi?chelin, treballa una cuina autòctona, amb una constant creació. Eneko Atxa ha desenvolupat tècniques revolucionàries com centrifugacions i aromes sobre aliments en cru, recollint un prestigi molt sòlid entre la crítica.

Tots espanyols per força! Per això necessitem la independència, per poder projectar-nos com a país.