Els àrabs es devien apoderar d'Hispània o els ostrogodes de Roma en unes circumstàncies com les actuals quan només els diners decideixen els deures de ciutadania: els que tenen molts diners no tenen cap deure començant pel de tributar. Pagar impostos és desagradable; no pagar-los hauria de ser il·legal, però ja veiem que només poden ser criminals Lola Flores, Pantoja o vostè mateixa, amb o sense bata de cua, però no els amics de Cristóbal Montoro que obtenen, per complir les seves obligacions poc, tard i malament, tipus reduïts del 10%. Tenir un compte a les illes filibusteres no és delicte, però ajuda si la temptació, com ens deien els PP Salesians, és un caminet que fa baixada.

Si el sistema és antisistema, el govern és la Baader Meinhof. Amb millors armes. Si els diners tenen totes les facilitats i les persones són confinades obligatòriament, no es dirigeixin al Defensor del Poble, sinó a Càritas. Els últims responsables del Banc Mundial i de l'FMI eren assaltants de cambreres o usuaris de targetes black i fraus fiscals a la carta (un portava, a més, mitjons amb patates: ?guarro). Després vinguin a explicar-nos que Carles Puigdemont funda els seus projectes polítics en el menyspreu a la sobirania nacional, de debò? Una sobirania nacional sense recursos és un motor sense benzina: tira't de la moto. Europa, no hi és. Hi mana un tal Jean-Claude Juncker, del gran Ducat de Luxemburg, païset que és beneficiari dels ajuts de Brussel·les, malgrat la seva elevada renda per càpita: subvencions per a rics que no sé en què es gastaran, a part dels medicaments habituals, perquè a Luxemburg només hi ha tapets de ganxet per al respatller de la butaca.

La realitat s'ha tornat tan pamfletària que amenaça d'arruïnar-nos l'estil. Juncker té fama de bevedor i encara que jo mateix sóc més anacreòntic que planyívol, l'alcohol es desaconsella en pilots d'avió, conductors de trens i pastors de pobles, no vagin a confondre el gos amb una cabra murciana. Doncs el nostre Moisès colpeja les penyes amb el seu bàcul i en comptes d'aigua surt gintònic.