la vista de com van apareixent a Europa i a fora (a Anglaterra i als Estats Units) dirigents polítics que més que en el Govern haurien d'estar en una festa de Halloween en qualitat de màscares terrorífiques, és hora que considerem si Hitler va ser una granellada letal, un brot psicòtic que cal deixar enrere, o, vist el vist, que el pobre Hitler només va ser un dirigent prematur que va arribar massa aviat, un protomàrtir. Els ciutadans de Los Angeles o Portland tenen tot el dret del món a manifestar-se contra Donald Trump perquè no els agrada, però no poden al·legar imposició o tupinada: la seva elecció va ser neta pel que sembla i més sospites de frau hi va haver en el cas de Bush nen.

Diu Beppe Grillo, l'humorista ficat en política (a Itàlia: aquí cal ser humorista i dels bons), que als Estats Units «han passat del negre al taronja», però ni Obama era gaire negre (un mulat clar), ni Trump té el preciós taronja de Garfield, ja ho voldria, sinó el groc moc del seu estil bocamoll. Com en el reality res és veritat o mentida i el guió es reescriu sobre la marxa segons el share, assistirem a més d'una caiguda del cavall (Déu em perdoni, però tant de bo es faci mal) i a conversions prodigioses. Ara, i malgrat certes excepcions, Europa pren tonalitats marrons: a la Polònia de la presidenta Beata (es diu així, ho juro), a l'Hongria d'Orban, a la França de Le Pen i a l'imperi d'opereta de Farage. A part els països del nord, i de més al nord, d'Europa on ja s'ha assegut més d'un feixista a la seva taula governamental.

Fins i tot a Israel, que no va ser producte d'una utopia il·lustrada (encara que va patir més que ningú el feixisme), però que els il·lustrats van acceptar com a mal menor, sembla inamovible l'animal de Netanyahu, un paio que convertiria Rajoy en algú d'esquerres.

No esperin desfilades de torxes ni cops de taló militars en la nova política racial. Trump convidarà a ballar Beyoncé i serà un èxit a les xarxes, mentre que algun ministre holandès presentarà al seu xicot marroquí en societat. Però si ets negre Congo o moro sense qualificar, millor no et creuis amb gent armada.