Resum de 40 anys de democràciaMàrius Viella La Bisbal d´Empordà

Procés constitutiu fet a mida i a gust dels hereus del franquisme, que ha anat creixent fins a cotes alarmants a dia d´avui, 1977-2017.

23 anys de govern de la Generalitat de Catalunya, presidit per Jordi Pujol (CIU,1979-2003), peça clau en els diferents governs de l´Estat espanyol, PP, PSOE, on s´han forjat la majoria de problemes que en aquests moments s´estan estirant fils que porten, sortosament, molta gent que fins ara era impensable davant els tribunals.

El fet de ser «europeus» no vol dir que estem millor que si no ho fóssim, perquè no tenim la possibilitat de comprovar-ho; però sí que ha provocat l´enriquiment de molts que ja ho eren, i han augmentat els pobres, i no només per la crisi immobiliària; s´han eliminat pagesos, ramaders, industrials, comerciants, i els que queden no fan comptes. Espanya fou venuda amb els espanyols dintre.

L´engany de la moneda única, mai en pessetes, es va augmentar un cafè o un diari més de cinc pessetes, ara un augment de 10 cèntims d´euro són prop de 17 pessetes.

«El trio» de les Açores, que encara cerquen armes químiques, i la lluna pels armaris, s´han folrat i s´han «burlat» de tothom, sense que ningú els hagi demanat comptes, provocant que el terrorisme islàmic s´hagi escampat arreu del món.

S´ha esmicolat molt de terreny en l´alta velocitat, que no acaba de funcionar, i amb estacions sense viatgers i trams sense acabar, «despilfarrant» (malbaratant) i especulant quantitats astronòmiques de diners, en benefici de gent que les comissions i el tràfic d´influència els ha corromput, deixant molta feina per fer i molta de mal feta.

Si mirem cap al futur d´una Catalunya independent, i escapolir les traves del Constitucional, suggereixo: Si tots els independentistes contribuïm amb una aportació econòmica (10 €) el mateix dia de la consulta, mitjançant una «guardiola» al costat de l´urna, ja tindrem el pressupost cobert i la boca tapada als detractors del procés. Aquesta proposta ja la vaig fer i publicar per al 9-N i ningú em va fer cas, i ara tenim el problema greu de membres del Govern català sentenciats, que la màxima autoritat de justícia de l´Estat espanyol aplicarà, segons d´on bufin els vents. Tant al Sr. Mas com al Sr. Homs, només s´han jutjat per esbrinar qui ha pagat les despeses del 9-N; davant d´aquesta experiència , tenim la solució si els votants independentistes col·laborem el dia que anem a votar.

Fem país...Ramon Duran Bahí CORÇÀ

A casa vàrem rebre uns regals, de part de la família, que consistien en dos llibres, un de taronja (119,90 €) i un altre de blau (79,90 €). Aquestes capses regal (on hi ha els llibres) són de la Cooperativa, manresana Fent País. En aquests llibres-guies hi ha un munt d´«experiències»: allotjaments, gastronomia, enoturisme, natura, aventura, cultura...

La qüestió és que, entre el mes de novembre de 2016 i el mes de març de 2017, hem fet servir el xec regal que hi ha dins de cada capsa. L´«experiència» ha sigut acceptable ja que ens varen atendre, als establiments, correctament i com que ho teníem tot pagat, què més vols ? Però em va picar la curiositat, ja que vaig trobar que els preus de les capses eren molt elevats per l´«experiència» que et donaven a canvi. Vaig fer unes comprovacions i, oh, sorpresa: amb la meitat dels diners hauríem gaudit de les mateixes «experiències», anan-t´hi per lliure.

Ja hem avisat la família que no malgasti més diners en aquestes «enganyifes», a més, a casa sempre n´hem fet, i en seguirem fent, de país, però sense intermediaris. I menys d´aquests amb tant de marge.

«Guardians de la fe»Maria Salip Calvo GIRONA

El passat dissabte, 1 d´abril, varen passar la pel·lícula Guardianes de la fe, un reportatge portat a terme per 7 joves espanyols entre 21 i 25 anys, amb l´ajut de l´Església Necessitada i altres institucions, sobre la persecució dels cristians siris per part del Daesh. Un testimoni d´esperança enmig de tant dolor ja que els fan fora de casa seva, la feina i molts han perdut éssers estimats, però ells fins i tot perdonen l´Estat Islàmic, donant un testimoni de fe i bondat propi de persones que estimen i viuen en Crist.

Reflexionant sobre aquest tema, faig memòria de la persecució aquí a Espanya per part de les ordes comunistes i gent d´esquerres fanàtics, abans de la guerra del 36, com varen perseguir, massacrar amb acarnissament incomprensible tants catòlics, sacerdots i religiosos, cremant esglésies, convents, violant i martiritzant monges. Recordo explicar a la meva mare com varen lligar i ficar dins un sac, ruixant-lo de gasolina i cremar, un parent sacerdot, també a un altre amb un embut li van fer veure gasolina i després amb una cerilla a la boca el varen fer explotar, a un altre el varen tancar amb una truja fins que el va despedaçar i el tristament famós comitè d´Orriols que era el terror de la gent cristiana dels pobles de l´Empordà. Una persona d´Esquerra Republicana va dir-me: el meu pare em va inculcar odi als capellans i militars, quina pena, a mi el meu pare em va inculcar saber perdonar i estimar. El més trist és que avui i ara, els fills i nets d´aquests que varen perdre la guer­ra, guarden un odi inculcat en el fons del seu cor, que es fa palessa en actituds com: voler suprimir la religió a les escoles, suprimir les creus al llocs públics, suprimir la misa a TV, la Rita Maestre de Podem, interrompre una missa en topless, cridant: «ardereis como en el 36».