Un psicòpata Yon González tenyeix de sang Valladolid

L’actor protagonitza «Memento mori», una sèrie basada en la novel·la homònima de César Pérez Gellida que ja es pot trobar a Amazon Prime

Yon González en una escena de la sèrie.  | AMAZON PRIME

Yon González en una escena de la sèrie. | AMAZON PRIME / Marisa de dios. madrid

Marisa de dios. madrid

Memento mori és una expressió llatina que significa «recorda que moriràs». És també el títol de la sèrie que es troba des d’ahir al catàleg d’Amazon Prime Video, ja que es tracta de la mateixa frase que li diu Augusto, el sociòpata que interpreta Yon González, a les seves víctimes just abans de treure’ls la vida. Basada en la novel·la homònima de César Pérez Gellida, que va inaugurar l’exitosa trilogia Versos, canciones y trocitos de carne, la gran peculiaritat d’aquest thriller consisteix a submergir-nos en la ment d’aquest assassí sense escrúpols que, per moments, recorda al pertorbat Patrick Bateman d’American Psycho. Encara que sigui molt més proper, ja que actua a Valladolid.

Un assassí sociòpata que, a la seva primera víctima, li amputa les parpelles, la mata amb una banda sonora de fons i deixa com a firma un poema. «Poder fer un personatge amb aquest dolor, aquest odi, aquesta frustració, aquesta ira i veure fins on arriba la teva maquinària és un gust», afirma González, que es va recloure durant tres mesos i mig a casa, amb els guions, per imbuir-se de aquesta fosca personalitat pel seu paper.

Perquè en el seu camí deixarà una reguera de víctimes, mentre l’inspector Sancho (Francisco Ortiz) intenta atrapar-lo amb l’ajuda de Carapocha (Juan Echanove), i una professora universitària (Manuela Vellés) que anirà desentranyant el significat dels versos que deixa l’assassí. Violeta (Olivia Baglivi), una noia amb qui el psicòpata establirà una peculiar relació, completa l’univers de personatges principals.

Els lectors de la saga literària podran reconèixer a la sèrie la línia argumental principal de la novel·la, encara que hi hagi variacions. «Són aportacions que sumen i que m’haurien encantat que se m’haguessin acudit a mi quan escrivia», confessa Pérez Gellida, que ha participat en el disseny dels guions d’aquesta ficció ambientada a Valladolid, la seva ciutat natal.