Set hospitals espanyols han dut a terme un estudi que demostra que una nova dieta basada en el consum d'unes proteïnes determinades és més eficaç que la convencional en tractar la diabetis de tipus 2, ja que aconsegueix triplicar la reducció del pes.

"La dieta 'proteïnada' és tan segura com la hipocalòrica -la convencional- però és molt més eficaç en la pèrdua de pes", ha explicat avui, en una conferència, el doctor Albert Goday, cap d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital del Mar i coordinador de l'estudi.

La diabetis de tipus 2 és la més habitual i està íntimament lligada a l'índex de massa corporal, doncs en el 80% d'aquest tipus de diabètics tenen sobrepès.

A aquests pacients se'ls indica habitualment una dieta hipocalòrica, que es basa a menjar tota mena d'aliments però amb menys quantitat per evitar que s'ingereixin més calories de les que el cos pot consumir.

La dieta basada en les proteïnes canvia aquest paradigma i redueix la dieta a un tipus de verdures i a uns preparats de proteïnes, consumits cinc vegades al dia, que el que aconsegueixen és que el cos entri en cetosi -situació metabòlica de l'organisme originada per dèficit de carbohidrats- i així se'l força a cremar greixos.

Després de seguir durant quatre mesos a 45 pacients tractats amb la dieta convencional i 45 amb la dieta 'proteïnada', els autors de l'estudi han observat que el segon grup va perdre 14 quilograms, davant dels 4 quilograms reduïts del primer.

Als que se'ls va administrar la dieta 'proteïnada' van presentar paràmetres de funció hepàtica i renal normal i només alguns d'ells van tenir els efectes secundaris lleus que es donen habitualment quan es perd pes en poc temps.

També entre els que van seguir la dieta 'proteïnada' el nombre de pacients que va aconseguir un nivell de sucre en sang normalitzat va ser gairebé tres vegades superior que el de la dieta convencional.

L'estudi, batejat com a Diaprokal, es va realitzar a l'Hospital del Mar de Barcelona, el de Basurto de Biscaia, l'Arquitecte Marcide-Novoa Santos de Vigo, el de Santiago de Compostel·la, el de Virgen del Rocío de Sevilla, el Sos Espases de Palma de Mallorca i la Policlínica Sagasta de Saragossa.

Segons els autors, la dieta de preparats proteics -que només es poden obtenir amb prescripció mèdica- i les verdures té un cost d'uns 15 euros al dia, davant dels 12 euros que s'estima que gasten els que segueixen la tradicional dieta hipocalòrica.

No obstant això, amb l'actual estat de les finances públiques, el doctor Goday veu complicat que en el curt termini el sistema públic de salut subvencioni el nou tractament.

Cada unitat de preparat inclou 15 grams de proteïnes de substàncies naturals entre les que hi ha tres elements claus en el control de la diabetis: el cromo, la biotina i un tipus de ginseng cultivat en EUA.

"Aquestes tres substàncies combinades milloren la glucèmia i accentuen l'efecte antidiabètic del cos", ha subratllat el nutricionista de la Universitat de Mont-real, Farouk Radwan.

A Espanya, s'estima que el 13% de la població és diabètica i que el 80% d'ells, a més, té sobrepès (índex de massa corporal per damunt de 27).

La diabetis de tipus 2, que és la majoritària, apareix amb l'edat (a partir dels 75 anys el 25% de la població la té) i, si bé és majoritària en els homes abans dels 50 anys, a partir d'aquesta edat té més incidència en les dones.

L'estudi Diaprokal ha estat impulsat per Pronokal, una empresa dedicada a fórmules científiques per perdre pes que té seus a Barcelona, Madrid i València.