El càncer de pulmó en les dones arriba a una incidència d'epidèmia a l'Estat espanyol ja que creix a un ritme d'un 5 % anual des de principis de segle . Segons les dades facilitades per la Direcció General de Salut Pública , el càncer de mama és el que més morts provoca en les dones , seguit del de pulmó mentre que en tercer lloc es troba el d'ovaris . A nivell nacional , el de pulmó ocupa la tercera posició , després del de mama i el de còlon . De tota manera , els oncòlegs alerten que si segueix aquesta velocitat de creixement , en cinc anys serà la principal causa de mortalitat entre les dones . Per tot això , aquesta setmana el Senat ha aprovat una bateria de mesures , presentades pel PP , per lluitar contra l'augment d'aquesta malaltia en les dones .

El vicepresident de l'Associació per a la Investigació del Càncer de Pulmó en Dones ( Icapem ) el doctor Javier de Castro , detalla que en tot l'àmbit estatal es diagnostiquen cada any uns 25.500 casos nous d'aquest tipus de malaltia , d'ells, el 20% corresponen a dones. Una altra dada que estremeix és que la mort de dones per aquest tipus de tumor maligne ha pujat un 50% en els últims sis anys .

Josefa Terrasa , cap de servei d'oncologia de l'Hospital Son Espases de Palma de Mallorca , aporta xifres : en la dècada dels anys 90 es diagnosticaven a Mallorca uns 22 casos de càncer de pulmó en les dones l'any, mentre que entre 2006 i 2008 ( que són les dades més recents disponibles al registre ) la incidència es tret als 74 casos anuals .

És un problema de salut i no hi ha dubte que la incorporació de les dones al hàbit tabàquic és la principal causa per explicar aquest creixement . L'experta detalla que les dones han començat a fumar més tard que els homes i , per això , ara veiem l'impacte . "Aquesta epidèmia de càncer de pulmó en dones s'està produint ja " , sentencia Terrasa . Des de la Icapem s'assenyala que els cigarrets estan darrere de més d'un 80 % dels casos diagnosticats , tot i que s'afegeix que pot haver-hi altres causes que contribueixin al desenvolupament d'aquest tipus de malaltia en les dones com els factors genètics , hormonals o metabòlics .

Segons la informació de la Icapem , la malaltia es diagnostica a edats més primerenques en dones que en homes mentre que la seva incidència és major entre les que fumen poc o gens que en el cas dels homes .

Mesures

Amb totes aquestes dades , la moció aprovada al Senat preveu incloure l'hàbit tabàquic com a addicció o droga legal, a més d'incorporar mesures preventives i de diagnòstic precoç de l'addicció al tabac i del càncer de pulmó donat l'increment d'aquesta malaltia des dels equips bàsics d'atenció primària, entre d'altres estratègies . De totes maneres , Terrasa deixa clar que el millor consell que dóna com oncòloga és deixar de fumar .