Els vuit regidors a l'oposició de l'Ajuntament de Vidreres (PSC, ERC, PPC i el regidor no adscrit Jordi Gómez) van obligar ahir a obrir un expedient per investigar les "irregularitats" al registre municipal. Ho van fer en el transcurs d'un ple extraordinari convocat expressament per debatre aquests fets i que va acabar amb un creuament de retrets sobre les "irregularitats" d'uns i altres.

Per una part, l'oposició -i el PSC sobretot, que va demanar la dimissió del batlle- va atacar la suposada "manipulació" de l'alcalde, Jordi Camps (CiU), que fa uns mesos no va registrar uns requeriments d'Antifrau. Per l'altra, Camps, que durant el ple es va mostrar contingut, va acabar avisant a Ruth Rosique (PSC) que "no és la persona indicada per donar lliçons" sobre irregularitats, en referència a l'informe fet públic aquest dijous en què l'Oficina Antifrau detecta irregularitats en pagaments d'obres a Vidreres durant onze anys i de les quals Rosique (exalcaldessa del 2007 al 2011) n'hauria estat assabentada.

De fet, la intenció del ple extraordinari era debatre sobre el que va transcendir el passat 12 de setembre, quan es va saber que Antifrau havia requerit certa informació a l'alcalde sobre la problemàtica del servei de subministrament d'aigua i una suposada incompatibilitat laboral de Camps. Aquest va admetre que els requeriments no van passar per registre de l'Ajuntament perquè part de la informació era "personal". Però el que havia de ser un debat va acabar sent un intent de "judici", amb bateries de preguntes de l'oposició dirigides a dictaminar si l'alcalde va vulnerar la llei.

Camps mantenia el silenci bona part del temps, en part perquè considerava que ja havia donat explicacions en el seu moment, i les preguntes van acabar dirigides al secretari de l'Ajuntament. "El registre és inalterable, senyor Interventor?"; "Hi ha números del registre "reservats"?"; "Hi ha altres documents no controlats?"; "Es pot manipular un registre electrònic?". Aquestes van ser algunes de les preguntes que el secretari va anar contestant des d'un punt de vista tècnic i jurídic. Amb tot, va precisar que les explicacions s'hauran de donar quan s'obri un expedient, ja que si no, "es podrien avançar conclusions", va dir, i el ple d'ahir només demanava crear la comissió per investigar els fets.

A mesura que avançava el ple es van anar sabent les intencions de l'oposició, que tenien com a objectiu fer que el registre d'entrada es pugui "blindar", amb una funcionària que primer registri els documents que entren i llavors es reparteixin a les àrees que toqui.

L'oposició va demanar a l'alcalde que se sotmeti a una qüestió de confiança i Rosique va anar més enllà en demanar la seva dimissió "per dignitat". Ho va fer quan es debatia un altre punt, sobre si l'alcalde va informar o no en un ple de la reclamació del deute de les empreses d'aigua amb l'ACA.

Camps es va reservar la paraula fins al final. I va etzibar al PSC: "Potser haurem de fer un ple extraordinari sobre la seva gestió". "Vostè és la persona menys indicada per donar lliçons", va dir dirigint-se a Rosique, en referència a l'informe d'Antifrau que detecta irregularitats del 2000 al 2011. "Potser que expliqui el que he trobat als calaixos", va continuar. I en referència al mateix informe va sentenciar: "El que va sortir als diaris és només la punta de l'iceberg"

Així, l'oposició va forçar al final a obrir un expedient per investigar les irregularitats al registre. S'haurà de constituir una comissió en 10 dies amb un representant de cada grup i amb un instructor extern. A més, el registre hauria de quedar "blindat" a partir d'aquest dilluns.