Amb tres mesos de retard i amb la divisió dels grups, fins i tot de l'oposició. Així és com ahir es va constituir a Vidreres la comissió que els grups del PSC, ERC, PP i el regidor no adscrit van forçar per investigar les "irregularitats" al registre municipal. La reunió, celebrada a les vuit del vespre, va servir per establir quin serà el funcionament i es va designar un president i dos vicepresidents. També es va decidir que un funcionari de l'Ajuntament sigui el secretari. Van proposar noms i aquests hauran de dir si accepten. Tot plegat, sense la presència de l'alcalde Jordi Camps (CiU), que va delegar en el regidor Francesc Baltrons la representació del grup.

Precisament, Camps, que reitera que ja ha donat totes les explicacions sobre el cas del registre, va insistir ahir en què "les coses s'han anat fent bé". "L'oposició creu que han de fer la reunió -va prosseguir- doncs que la facin", va dir "respectant" aquesta decisió tot i afirmar que no hi vol ser present.

La divisió entre els grups a l'oposició, que fins ara havien anat a una, amenaça ja de trencar-se. De fet, el regidor del PP, Ernesto Torres, ja es plantejava ahir la possibilitat d'abandonar la comissió.

Torres es mostrava molest perquè PSC i ERC "no volen que vingui un assessor jurídic, un advocat que he proposat". A més, "les propostes que faig no són molt ben acceptades" així que "si no hi ha un assessorament jurídic, no vull prendre partit en l'assumpte, i fins i tot em plantejaria retirar-me. No vull fer cap acció que legalment em pugui repercutir", va dir Torres.

De fet, PSC i ERC van acordar que es preguntaria al Consell Comarcal i a la Diputació sobre un assessorament, i deixaven com a tercera l'opció de Torres.

La presidència de la comissió va ser també un dels temes de divisió. CiU va proposar que la presidís el mateix Ernesto Torres perquè, segons el representant de CiU, Francesc Baltrons, "és qui va impulsar que es fes la comissió d'investigació i perquè enteníem que Torres no havia tingut mai cap vinculació amb els òrgans de govern".

Finalment es va imposar l'opinió de PSC i ERC, i la socialista Ruth Rosique va ser l'escollida per presidir aquesta comissió. El vicepresident primer és Eduard Adrobau (ERC) i Torres queda relegat a la segona vicepresidència.

Sobre el funcionament de la comissió, ahir es va establir que la pròxima reunió serà d'aquí a quinze dies. No s'ha citat a declarar a ningú i durant aquest temps es recopilarà tota la informació sobre el funcionament del registre, segons va explicar Adrobau. Si un cop revisada la informació cal cridar a declarar alguna persona per donar explicacions, es farà. "El que s'ha plantejat és veure què passa a l'Ajuntament i el procediment habitual per estudiar comparativament en altres administracions si aquí hi ha hagut errors", va dir.

Sobre el registre en concret, el grup de CiU va demanar que també s'examinés el registre en els quatre anys anteriors, quan manaven els socialistes. Com relatava Baltrons, "enteníem que, si s'havien fet les coses tan malament, potser hauríem de mirar com es feia 4 anys enrere per poder-ne fer també una valoració". Amb tot, l'objectiu és "veure les coses que no funcionen i establir com poden millorar", va dir Adrobau.

Sobre l'absència de Camps, tant ERC com PP (la regidora Rosique i el regidor no adscrit no van poder atendre la trucada de Diari de Girona) ho van valorar positivament. Per Adrobau "és el correcte perquè hi hagi objectivitat, és millor que no hi sigui, per ell mateix i perquè és una de les persones implicades". Torres també va dir que "em sembla obvi i lògic que si està implicat, Camps no hi sigui".