Diversos veïns d'urbanitzacions de Lloret de Mar s'estan posicionant en contra de la modificació del POUM aprovada al gener que regula els habitatges d'ús turístic al municipi. L'objectiu del consistori era fer aflorar l'activitat econòmica de lloguers d'habitatges particulars per a ús turístic i estenia la legalitat de l'activitat, no només al centre sinó també en urbanitzacions i cases uni o plurifamiliars.

En concret, el ple de Lloret va aprovar el passat 5 de febrer, amb els vots de tots els grups excepte l'abstenció de PSC i ICV-EUiA, la modificació del Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) del 2007 per adaptar-lo a la normativa de la Generalitat de 2012.

Aquesta modificació permet ampliar els habitatges d'ús turístic a pisos, blocs d'apartaments, urbanitzacions, cases uni o plurifamiliars on durant un determinat temps es desenvolupi una activitat econòmica que fins ara era il·legal i preveu que els propietaris dels immobles o les empreses gestores d'aquests es registrin, disposin de fulls de reclamació o facilitin un contacte en cas d'emergència. El govern argumentava el canvi per "establir un marc normatiu per fer compatible l'activitat turística amb les necessitats de la ciutadania" i perquè "milers de places deixaran de ser il·legals".

A la vegada, i davant els recels que ja entreveien que hi hauria en alguns sectors, com ara des de les urbanitzacions, la modificació del POUM anirà acompanyada d'una futura modificació de l'ordenança de civisme i convivència. Així, per exemple, un habitatge d'aquestes característiques que no estigui legalitzat li podria suposar una multa d'entre 1.500 i 3.000 euros. Els mateixos imports que en el cas de produir-se incidències greus de convivència i que, en el termini de 24 hores els propietaris o gestors no hagin fet fora els inquilins o acumulin més d'una acta policial. Als propietaris se'ls garanteix "uns mínims de qualitat", va explicar el govern, a la vegada que es garanteix als veïns el descans.

Però no tothom ho veu d'aquesta manera. La modificació del POUM es troba en període d'exposició pública i encara hi ha temps per presentar al·legacions. Entre els que tenen previst fer-ho són un grup de veïns de la urbanització Serra Brava, que també han recollit un centenar de signatures. En el seu cas, relaten que a la zona hi ha unes 80 cases que cada estiu es posen en lloguer i que només tenen aquesta finalitat. Amb la legalització de l'activitat, es mostren preocupats perquè fins ara els ha comportat problemes de convivència. "La majoria de cases són de gent de fora que tenien la casa per desenvolupar aquesta activitat", prossegueixen, "i no pagaven res". A més, lamenten que "no generen llocs de treball i els comerços tampoc se'n beneficien" i un exemple és que "l'any passat van venir més turistes i es van perdre llocs de treball", diuen.

Així, consideren que la modificació del POUM omplirà les urbanitzacions de turistes, amb el consegüent perjudici pels veïns habituals i creuen que la mesura perjudica el turisme i que no genera activitat econòmica. "Els turistes haurien d'estar als hotels, hostals i apartaments". "Ara no poden controlar la gent al centre i a sobre exterioritzen [els habitatges d'ús turístic] a les urbanitzacions", es lamenten. Sobres les sancions previstes en la futura ordenança, es mostren escèptics. "Potser al principi es frenaran una mica, però per exemple costarà perseguir-los quan toqui pagar una multa", a banda del fet que consideren que molts no tindran problemes per pagar-les.

A més de les al·legacions, en el cas d'aquesta urbanització, mantenen contactes amb el govern i els diferents grups polítics així com mantenen trobades amb altres persones que es veurien afectades.