El ple de Blanes va aprovar ahir per unanimitat demanar al Departament d'Ensenyament de la Generalitat la desafecció dels habitatges destinats als mestres de l'antiga escola Carles Faust així com del mateix edifici de l'escola vella. En definitiva, el consistori demana que passi a mans municipals amb la intenció que els habitatges es puguin destinar a lloguer social.

En concret, els pisos estan situats al carrer Vila de Lloret número 96 en els mateixos terrenys on es troba l'edifici de l'antiga escola Carles Faust. Disposa de 9 habitatges distribuïts en tres pisos en cada planta. L'escola es va construir el 1970 i comptava amb 12 aules i simultàniament es van fer 12 habitatges per a mestres, les anomenades "casa-habitación".

De fet, la llei d'educació primària de 1967 preveia que els serveis docents tinguessin pisos per a mestres i tenien la consideració d'edifici escolar. Això es feia, com va explicar ahir l'alcalde, Josep Marigó, per oferir als mestres un lloc on viure "perquè el sou no els arribava" per pagar-lo.

Però els temps han canviat i, a més, el consistori seguia pagant ara l'aigua i "fins fa poc l'electricitat", relatava la regidora d'Educació, Susana Ramajo. Per tant, "era un anacronisme", afegia Marigó.

L'Ajuntament també va constatar que, dels nou habitatges, 5 estaven ocupats però "només una professora consta al padró d'habitants i consta com a habitatge habitual", va explicar Ramajo. Així, davant l'actual situació i problemes per adjudicar habitatges des dels Serveis Socials, la intenció és que Ensenyament "desafecti" els habitatges per poder-los destinar a lloguer social a famílies de Blanes.

Sobre el futur dels actuals inquilins, l'alcalde va matisar que "ens hem reunit amb ells i els hem dit que si reunien els requisits i tinguessin dret se'ls faria un contracte" per pagar "justament el valor d'aquell pis en igualtat de condicions", va prosseguir. Per tant, si els mestres compleixen la normativa per disposar de la habitatge, el consistori els oferiria un lloguer fins a la finalització de la seva etapa de docència en actiu.De moment només s'ha pogut acreditar que una persona reuneix els requisits i que disposa de l'habitatge com habitual i permanent.

Des de l'oposició, que va donar suport unànime a la proposta, el regidor del PP, Celestino Lillo, va recordar que els mestres tenen ara "un altre poder adquisitiu" i la seva situació econòmica no és la mateixa que als anys en què es va fer la llei. Amb tot, va destacar que els pisos estan ara en estat "precari" i va afegir que caldrà rehabilitar-los. Finalment, va demanar que si es concedeix la ?desafecció de l'antiga escola, es treballi per definir què s'hi pot fer.

Els usos de la vella escola

Un punt compartit pel regidor d'ICV-EUiA, Francisco Martínez, qui va afegir que actualment algunes entitats utilitzen els baixos de l'escola i que "han d'estar en un espai digne". Així, va proposar "que no s'esperi a la desafecció" per fer que les entitats "estiguin còmodes". D'igual manera, va dir que "compartim que hi ha un espai important i que cal tenir un pla d'usos de l'edifici" pel poble.

La regidora de CiU, Pilar Planella, va dir que "en el nostre mandat, amb el Tripartit a la Generalitat, vam entrevistar-nos amb el delegat d'Ensenyament perquè s'iniciessin els tràmits". "Ens van dir que hi havia dificultats amb els habitants dels pisos". L'alcalde, a banda de parlar amb els veïns, va afegir que el delegat territorial "fa costat a la línia de l'Ajuntament però cal seguir el procés".