El lloretenc Germinal Ros i Martí ja té una plaça a Lloret. Es tracta d'un espai públic fins ara sense nom situat davant del Teatre de Lloret, al parc de Can Saragossa. La placa amb la nova denominació es destaparà avui un acte previst a les cinc de la tarda i comptarà amb la presència de l'alcalde de Lloret, Romà Codina, autoritats municipals, familiars de Germinal Ros i membres de l'APAC (Associació Popular d'Amics de la Cultura), que ha anunciat la seva dissolució després d'aquest acte.

L'entitat va ser fundada pel mateix Ros, que quan va tornar de l'exili, l'any 1979, es va incorporar de forma molt activa a la dinàmica política i cultural de Lloret. La denominació de Germinal Ros per a aquesta plaça es va aprovar en un ple celebrat el passat mes de juny. Durant aquella sessió plenària es va acordar atorgar el nom de dues places a dos lloretencs il·lustres: la de Germinal davant del teatre i la d'Esteve Fàbregas. La inauguració de Fàbregas es farà en les pròximes setmanes.

Ros (Lloret de Mar, 1908-2006) va néixer en el si d'una família d'idees republicanes, d'esquerres i agnòstiques. Ros va ser regidor d'Ensenyament i Estadística durant el primer mandat municipal democràtic (1979-1983) a Lloret i fundador de l'Associació Popular d'Amics de la Cultura. Era, a més, autor de tres llibres i de diversos articles periodístics. Referent polític d'esquerres, com a militant del PSUC, Ros va estar sempre molt lligat a Lloret de Mar participant activament en la vida social i política del municipi abans i després del seu exili a Alger i París.

Entre la seva activitat vinculada a Lloret després del seu retorn de l'exili, destaca la posada en marxa de l'Escola d'Adults de Lloret o la participació en la creació de la Llar de Jubilats i l'homenatge anual a la gent gran del municipi. Del 1987 al 2004 va convocar els premis Lloret el meu poble i va instituir, ara fa 24 anys, el premi Sa Gavina de les arts i les lletres, que s'atorga cada any a una persona o entitat que s'hagi distingit en el camp de la cultura. Defensor aferrissat dels drets nacionals de Catalunya, la democràcia i les llibertats, la seva activitat política va començar amb la lluita contra la dictadura de Primo de Rivera, i no va finalitzar fins poc abans de la seva mort.