ICV a la Selva Marítima i a l'Alt Maresme va denunciar ahir la situació que pateixen els municipis amb la gestió de l'aigua de la Conca de la Tordera. Per un costat, van lamentar que es repercuteix a les factures la quota per l'ús de la dessaladora "que gairebé no s'utilitza" mentre, per l'altre costat, l'aqüífer de la Tordera "pateix unes extraccions d'aigua excessives" amb un perill de "salinització".

El grup d'ICV al Parlament, a través del diputat i exconseller Salvador Milà, va preguntar al govern sobre la situació. En un comunicat, van dir que "per resposta del mateix conseller Santi Vila" s'ha "reduït la producció de la dessaladora de 10 a 5,89 hectòmetres cúbics (hm3)" el 2013, dels 20 hm3 de capacitat de producció totals". Això hauria "comportat un augment de les extraccions amb pous de l'aqüífer de la Tordera de les que -segons dades facilitades pel govern- durant l'any 2013 es van extreure un mínim del 30,13 hm3" .

Milà va preguntar sobre l'estat de l'aqüífer profund de la Tordera que, asseguren, "a principis de la dècada -abans de la dessaladora- estava a nivells d'entre -6 i -10 metres sota el nivell del mar". La resposta del govern va ser que "en els darrers anys es constata una estabilitat generalitzada de nivells piezomètrics, en general per sobre del nivell del mar, tot i que sí s'observen oscil·lacions interanuals (especialment a l'aqüífer profund) sobretot a l'època de l'estiu".

Per ICV, això constata que està "amenaçat de salinització" i demanen que "es posi en ple rendiment la dessaladora", ja que "les poblacions ja ho estan pagant a través de la repercussió de la quota d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), però l'empresa després s'ho estalvia no posant-la en marxa". Per això, proposen "mesures de pressió conjuntes entre els ajuntaments afectats". A Blanes, el ple ja va aprovar per unanimitat una moció d'ICV per reclamar una quota justa. Segons el regidor blanenc, Víctor Catalan, "hem vist no només com se'ns ha apujat el rebut de l'aigua després de la privatització d'ATLL, sinó que a més ens cobren per un servei, la dessaladora, que després no utilitzem". A més, Catalan va destacar com "el darrer any, la dessaladora va aportar menys del 25% de l'aigua que van consumir a Blanes".