El ple de l'Ajuntament de Blanes va aprovar ahir, amb els únics vots en contra del PP, una moció del grup de CiU a favor del dret a decidir de Catalunya. Alhora, el consistori es compromet amb la celebració i desenvolupament de la consulta "en els termes que acordi el Parlament de Catalunya".

La regidora Ramona Marcó (CiU), va llegir el text de la moció que és el del manifest "L'hora de decidir", un text consensuat entre entitats municipalistes partidàries de la consulta i dirigit a regidors, exregidors i als plens des diferents municipis catalans. El manifest, destaca els papers dels ajuntaments i la seva implicació en els moments històrics fent "sentir la veu dels ciuatadans inequívocament compromesos amb l'autogovern". Ara, defensen que l'únic camí possible "en defensa de les llibertats individuals i col·lectives" és "escoltar la veu del poble".

Per això, en un primer punt, reafirmen "la defensa del municipalisme", ara "en un greu perill" per la llei estatal. En un segon punt, el ple defensa "el dret a decidir el futur polític de Catalunya i a donar la veu al poble i definir amb llibertat el país que volem". En el tercer punt, "l'Ajuntament de Blanes es compromet en la celebració i desenvolupament de la consulta en els termes que acordi el Parlament de Catalunya per al pròxim 9 de novembre".

El PSC va votar-hi a favor, tot i que abans havia aconseguit reduir el text del segon punt. En concret, va quedar fora de l'aprovació la part que deia: "... la decisió de si Catalunya ha d'esdevenir un Estat independent en el si de la Unió Europea és imprescindible: és una demanda majoritària a la societat i cal donar sortida a les aspiracions i anhels d'un poble que es vol governar a ell mateix".

El regidor del PSC, Manel Verde, va defensar la posició dels socialistes blanencs indicant que "ja sabeu que el PSC a Catalunya defensa una consulta legal i acordada" i el "federalisme". Tot i això, Verde va anunciar que donaven suport al text (que no fa referència al posicionament del PSC català) i va voler remarcar que "com a català vull votar, i com a català vull votar estar dins l'Estat espanyol".

Des d'ICV-EUiA, el portaveu Joan Salmeron va lamentar que la part europea del text es perdés, però va insistir que "el que és innegociable és que la gent pugui pronunciar-se sobre el seu futur".

Per la seva part, el portaveu del PP, Salvador Tordera, va dir que "dret a decidir, si, però dins la llei". Va recordar que la Generalitat no ha desplegat cap llei i que Europa "ja sabeu el què ha dit del fet català". També va criticar el Govern català perquè "ens ha ficat en un dilema que no calia i la societat civil no ho demanava, només una part" de la societat política "per interessos partidistes".

Consell Municipal de Turisme

El ple també va aprovar ahir per unanimitat una moció del PP per "començar els tràmits i contactes per a la creació d'un nou 'patronat de turisme' o un consell municipal" per definir el futur desenvolupament turístic. També es va aprovar una moció d'ICV-EUiA amb els vots del PSC per posar en marxa un ateneu popular a l'antic camp dels Pins, així com una altra moció d'ICV-EUiA, amb els vots a favor de CiU, l'abstenció del PSC i el PP en contra, per convocar un referèndum sobre la monarquia.