Diumenge, 20 de juliol, a Blanes, l'entranyable centenari Joaquim Illas "Falet", amb seguretat i energia, va desgranar durant mitja hora vivències de la seva llarga vida, tot amanint-les amb algun comentari divertidament improvisat. Sens cap mena de dubte, pregó i pregoner de la Festa Major 2014 van ser acollits amb complaença gairebé unànime pel públic que va poder assistir a l'acte. Felicitats, "Falet"! El que ja va despertar menys unanimitat van ser les mesures que es van prendre davant el temporal de pluja que, feia estona, radars i nombroses senyals al cel anunciaven i que es va desfermar a la mateixa hora de l'esdeveniment. Unes mesures que van consistir a traslladar l'acte al Teatre Municipal, que tot i el seu ampli aforament (més de 400 localitats), va ser insuficient per acollir les més de mil persones que s'havien aplegat a la Plaça dels Dies Feiners, bàsicament, per escoltar en "Falet". També, per la presència de l'actor Quim Masferrer en el xou de cloenda del pregó.

Encara menys unanimitat va despertar el criteri emprat per escollir els 400 blanencs que van accedir al teatre (majoritàriament invitats institucionals i alguns del pregoner) en detriment dels 700 o 800 que es varen quedar al carrer. Sense entrar a valorar les contradictòries versions que corren sobre el nombre de seients reservats per l'ajuntament i pel pregoner, potser es pugui concloure que alguna coseta va fallar: com a mínim, el no tenir prevista una alternativa amb prou aforament per no generar el desencís de tants blanencs com els que es van quedar sense pregó, sense pregoner i sense "foraster". Estic segur que els responsables municipals hauran pres bona nota i, en properes edicions, hauran previst un pla B menys controvertit que el d'enguany.

Quan escric aquestes ratlles i si no hi ha canvis d'última hora, tot i les informacions en sentit contrari que han circulat, m'he assabentat que el pregó no es repetirà. Així ho ha manifestat el mateix "Falet" als seus íntims. M'imagino que, donat els temps d'estretor que corren, tampoc gaudirem d'una nova actuació d'en Quim Masferrer. Passi el que passi: Glòria a Santa Anna!