El famós conjunt rocós de sa Palomera és una de les parades obligades de tot visitant de Blanes. Està considerat com el mateix inici de la Costa Brava i és una talaia perfecte per admirar l'entorn o, simplement, fer-se una fotografia de postal. Amb compte, però, perquè sa Palomera també s'ha convertit en un punt molt freqüentat d'aprenents a grafiters, molts cops joves que aprofiten el lloc privilegiat per deixar els seus noms o un missatge d'amor que poden deslluir l'enquadrament de la imatge.

Les parelles també utilitzen les baranes del conjunt rocós per deixar penjat un cadenat en senyal de l'amor -en principi etern- que es professen. Aquesta última pràctica no preocupa tant a l'Ajuntament, ja que passa en nombrosos indrets del món. Les brigades es limiten a retirar-les quan s'acumulen. El problema, reconeix l'Ajuntament, són les pintades i la dificultat que suposa retirar-les, en l'àmbit tècnic i pressupostari, i ha fet una crida al civisme dels viletans i vistants de l'apreciat espai.

L'última neteja a fons que es va fer a sa Palomera es remunta als inicis de l'estiu de 2012. Els grafits i les pintades s'acumulaven en massa entre les roques per tot el camí, des dels peus de sa Palomera i fins a dalt de tot. Llavors, l'Ajuntament va decidir fer una neteja integral i deixar el conjunt rocós com nou. El Servei de Medi Ambient del consistori va coordinar les tasques de neteja que va fer una empresa especialitzada en aquestes actuacions amb equips d'altra pressió i d'última generació, respectuosos amb el medi ambient.

En aquell cas, l'empresa era externa i no Nora, l'encarregada de la neteja del municipi que si actua amb aquests treballs en altres indrets on hi ha actes incívics, perquè no té el material especialitzat.

Però les pintades s'han tornat a acumular i ja són recurrents. Des del 2012 no s'ha tornat a fer una neteja integral i es retiren les pintades ofensives. L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, va assegurar que "evidentment tenim un problema, no ens agrada gens" però va admetre la dificultat de perseguir els infractors. "Si els enganxes, els pots aplicar l'ordenança" i multar-los, va afegir, però són pocs casos i, per això, Marigó va fer una crida a la "responsabilitat" i a la "consciència per respectar els espais naturals" de tots els que visiten el conjunt rocós de sa Palomera.

L'incivisme, va reblar l'alcalde, "provoca que la imatge com a poble sigui dolenta", i més en un dels punts més visitats, així com "genera despeses importants".

Sobre l'acumulació de pintades i la lenta retirada dels grafits, Marigó va enumerar les dificultats per fer aquestes tasques: el preu, les dificultats d'accessibilitat per part dels treballadors i les màquines en punts difícils i, finalment, l'erosió que suposa per la pedra cada cop que es dispara aigua a pressió per eliminar els grafitis.

Uns actes incívics, va afegir Marigó, que també es donen a altres punts del municipi i va apostar pel civisme i a realitzar aquesta pràctica en els llocs permesos, destacant, per exemple, el concurs que es va realitzar a l'avinguda Europa.