Un grup de presos que es troben en la fase final de la seva condemna treballaran en les obres d'adequació de l'edifici de l'Ajuntament de Riudellots de la Selva. Aquesta mesura ha estat possible després d'un acord entre el consistori i el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), empresa pública del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

En concret, segons va informar ahir el consistori, l'alcaldessa de Riudellots de la Selva, Montserrat Roura, i la directora del CIRE, Elisabeth Abad, van formalitzar ahir la signatura d'aquest encàrrec. L'objectiu, segons es ressalta, és per promoure la reinserció de les persones privades de llibertat que actualment es troben en la darrera fase de la seva condemna. D'aquesta manera, en virtut d'aquesta col·laboració entre ambdues parts, un grup d'interns d'una desena de persones que es troben en semillibertat del CIRE es faran càrrec de les obres d'adequació de la planta pis de l'edifici consistorial.

Les obres formen part d'un projecte que es va aprovar per junta de govern el passat mes de novembre i que té un pressupost total de 215.559,99 euros. A més, disposa d'un termini d'execució de cinc mesos. Aquestes obres hauran de permetre ampliar i millorar els actuals espais de què disposa l'Ajuntament amb una nova reorganització de sales i despatxos.

D'altra banda, aquesta actuació serà dirigida per un arquitecte tècnic del mateix CIRE que estarà en coordinació amb l'arquitecte municipal de l'Ajuntament. En aquest sentit, la previsió és que en aquestes obres hi treballin uns 10 operaris sota mesura judicial.

Què és el CIRE

El Centre d'Iniciatives per a la Reinserció és l'empresa pública del Departament de Justícia de la Generalitat que té com a objectiu fonamental la reinserció sociolaboral de les persones privades de llibertat, a través de la formació en oficis i el treball productiu, va recordar ahir el consistori.

Actualment, el CIRE disposa de prop de més de 70 tallers que estan distribuïts pel territori català, on empreses de tots els sectors encarreguen productes i serveis per tal de contribuir així a la reinserció d'un col·lectiu en risc d'exclusió social, com és el penitenciari, després que els presos aconsegueixen la llibertat. Es busca, doncs, assumir criteris de responsabilitat social corporativa. Al mateix temps, aquestes tasques donen eines als interns perquè es responsabilitzin de la nova oportunitat que els ofereix la societat.